Fed menține dobânda cheie, din cauza creșterii incertitudinii și a riscului de stagflație

federal reserve Foto: Wikipedia

Rezerva Federală (FED) a menținut miercuri neschimbată dobânda sa cheie, așteptând ca politica comercială a administrației Trump să prindă contur și să vadă impactul acesteia asupra unei economii în criză, scrie CNBC.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Într-o mișcare care a avut puțin suspans, având în vedere valul de incertitudine care mătura peisajul politic și economic, Comitetul Federal pentru Piața Deschisă a menținut rata dobânzii de referință pentru împrumuturile overnight într-un interval cuprins între 4,25%-4,5%, unde a fost din decembrie.

Declarația ulterioară reuniunii a remarcat volatilitatea și modul în care aceasta influențează deciziile politice.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

„Incertitudinea privind perspectivele economice a crescut în continuare”, se arată în declarație. „Comitetul este atent la riscurile pentru ambele laturi ale mandatului său dublu și consideră că riscurile de creștere a șomajului și a inflației au crescut.”

Deși declarația nu a abordat în mod specific tarifele, președintele Jerome Powell a abordat problema în cadrul conferinței de presă de după reuniune.

„Declarația FOMC din luna mai avertizează, de fapt, că un șoc comercial mare este încă pregătit să lovească economia, în ciuda eforturilor administrației Trump de a detensiona situația, Fed considerând riscurile viitoare ca fiind cu două fețe și neprezentând nicio înclinație dovish timpurie în favoarea unei reduceri a ratei în luna iunie”, a scris Krishna Guha, șef al departamentului de politică globală și strategie a băncilor centrale la Evercore ISI. „Implicațiile nete pentru activele de risc sunt negative”.

Un posibil scenariu de stagflație

Găsirea echilibrului între cele două elemente ale așa-numitului mandat dual al Fed, de ocupare deplină a forței de muncă și prețuri stabile, a devenit mai dificilă în ultima vreme, pe fondul presiunii tarifare a președintelui Donald Trump.

Menționând că tarifele amenință atât să agraveze inflația, cât și să încetinească creșterea economică, declarația ridică posibilitatea unui scenariu stagflaționist, absent în mare măsură din SUA de la începutul anilor 1980.

Factorii de decizie au fost în mare parte de acord că banca centrală se află într-o poziție bună, economia rezistând în general pentru moment, pentru a avea răbdare în calibrarea politicii monetare.

Powell a subliniat acest lucru în timpul conferinței de presă. „Economia în sine este încă într-o formă solidă”, a spus el.

Deliberările Fed au loc în timp ce Casa Albă este blocată în negocierile cu principalii parteneri comerciali ai SUA în timpul unei perioade de negociere de 90 de zile care a început la începutul lunii aprilie. Trump a impus tarife generale de 10% la importurile din SUA și a amenințat cu alte taxe individuale „reciproce” în așteptarea negocierilor în curs.

Pe măsură ce schimbările aproape zilnice ale titlurilor evaluează războiul comercial, economia a emis semnale contradictorii privind creșterea, inflația și sentimentul consumatorilor și al întreprinderilor.

Produsul intern brut, cea mai largă măsură a performanței economice, a scăzut cu 0,3% în primul trimestru, ca urmare a încetinirii cheltuielilor de consum și a cheltuielilor guvernamentale, precum și a creșterii importurilor înainte de introducerea tarifelor. Majoritatea economiștilor de pe Wall Street estimează că economia va reveni la o creștere pozitivă în trimestrul al doilea.

Declarația FOMC a menționat că „fluctuațiile exporturilor nete au afectat datele” și a menținut caracterizarea sa recentă conform căreia economia „a continuat să se extindă într-un ritm solid”.

Într-adevăr, creșterea locurilor de muncă s-a menținut în ciuda eforturilor lui Trump de a reduce forța de muncă federală. Numărul de salariați neagricoli a crescut cu 177 000 în aprilie, iar rata șomajului s-a menținut la 4,2%, ceea ce oferă Fed spațiu de manevră dacă se așteaptă la o nouă încetinire economică.

Inflația a scăzut și se apropie de ținta de 2% a Fed, dar se așteaptă ca tarifele să ducă cel puțin la o creștere punctuală a prețurilor. Trump a împins Fed să reducă ratele pe măsură ce inflația a scăzut. Indicatorul preferat al băncii centrale a arătat o inflație globală de 2,3%, sau 2,6% pe bază care exclude alimentele și energia.

Cu toate acestea, ca în cazul tuturor aspectelor economiei, totul depinde de ceea ce se întâmplă cu tarifele.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.