Fermierii români cer ca produsele agroalimentare din Ucraina să fie supuse controalelor sanitar-veterinare, după ce Comisia Europeană a prelungit cu un an exceptarea de la controale / Agricultorii cer și bani de la UE ca despăgubiri

alimente mancare, preturi mancare, retail, produse alimentare, industria agroalimentara Foto: David Izquierdo/ Dreamstime.com

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, care reunește mai multe asociații de fermieri și procesatori din România, cere ca produsele agroalimentare aduse din Ucraina în România să fie supuse unor controale sanitar-veterinare în vamă, la doar câteva zile după ce Comisia Europeană a propus Consiliului UE prelungirea cu un an suspendarea acestor controale, pe fondul războiului din Ucraina.

Fermierii români susțin într-o scrisoare deschisă că „e imperios necesar ca produsele agroalimentare din Ucraina să fie supuse unor controale sanitar veterinare în vamă pentru a nu pune în pericol sănătatea populației prin consumarea unor produse obținute din materie primă care nu respectă standardele de producție solicitate producătorilor din Uniunea Europeană”.

Ei susțin că în timp ce produsele ucrainene sunt scutite de la aceste controale, fermierii din statele membre UE „sunt obligați să respecte standarde de producție ridicate, cu cheltuieli pentru atingerea ambițiilor de mediu 2030, focusate pe reducerea consumului de pesticide și îngrășăminte chimice, respectarea unor condiționalități sociale, de agromediu și climă”.

„Cu toții trebuie să conștientizăm că produsele care rămân în România prin acest culoar de tranzit, nu au fost produse în aceleasi standarde de calitate impuse de Uniunea Europeană fermierilor europeni, fiind utilizate produse de protecția plantelor interzise în UE, limite acceptate pentru rezidurile de pesticide diferite față de UE, cu permisiunea de a cultiva organisme modificate genetic etc”, mai arată fermierii români în scrisoarea lor deschisă.

Fermierii români mai cer autorităților și negocierea la nivelul UE pentru alocarea „unei sume importante din alte sursă decât PAC (politica agricolă comună a UE) estimate de noi la cca. 200 milioane euro pentru producătorii din sectoarele afectate, respectiv producția agricolă și procesarea primară de cereale și oleaginoase, în martie 2023. Alături de Polonia, producătorii din România sunt cei mai afectați, și mai puțin cei din Slovacia, Cehia, Ungaria, Bulgaria. Deși volumul din Slovacia este insignifiant cu cel din România, aceștia solicită 100 milioane de euro compensare. În situația neplăcută în care nu se identifică alte surse de compensare, trebuie activat Mecanismului de compensare din Fondul de Criză și cel de Rezervă PAC pentru Agricultură al U.E. și alocarea sumei acoperitoare pentru țările afectate; Statele membre care nu se află în vecinătatea Ucrainei și nu sunt afectate, trebuie să își dovedească solidaritatea față de statele afectate și să nu blocheze compensarea producătorilor din țările afectate”.

În cazul în care nu se acorda compensații acoperitoare de cca 200 milioane de euro pentru producătorii de materie primă din România, fermierii cer să fie reintroduse tarifele vamale pentru importul în anumite țări din UE afectate, precum România, Polonia, Slovacia, Cehia, Ungaria, Bulgaria pentru anumite produse importate direct sau prin alte țări, respectiv din Ucraina, cum ar fi cerealele, oleaginoasele, carnea de pasăre și ouăle, laptele și mierea.

Fermierii români susțin că, odată cu liberalizarea pieței UE pentru produsele din Ucraina, „ne-am trezit în faţa unui val de produse agro-alimentare care, în loc să tranziteze România şi să ajungă în tările din Africa, au ajuns în UE şi chiar au rămas spre procesare şi consum în România, în detrimentul fermierilor noştri. Vom sublinia că România a importat din Ucraina peste 700.000 de tone de grâu, 30.000 tone făină de grâu, 1 milion de tone de porumb, 400.000 de tone de rapiţă, 400.000 de tone seminţe de floarea soarelui şi peste 50.000 de tone de ulei de floarea soarelui”.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare (ACC) este formată din Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România – „PRO AGRO” , Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – „LAPAR” , Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – „UNCSV” și Asociația Producătorilor de Porumb din România – „APPR”.

Foto: David Izquierdo/ Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *