Fiecare Dacia Duster este cu 100 de euro mai scumpă pentru că nu suntem în Schengen, spune ministrul Economiei, Ștefan Oprea

Romania, bulgaria, croația, schengen, vama, migratie, trafic, transport, coada, cozi, blocaj, granita, frontiera, autostrada, transportatori, UE, uniunea europeana, comert liber, tir, tiruri Sursa foto: Daniel MIHAILESCU / AFP

Pierdem 0,5% din PIB pe an pentru că nu suntem în Schengen, a declarat ministrul român al Economiei, Ștefan-Radu Oprea, pentru ziarul bulgar Kapital, scrie agenția de presă Rador.

Ministrul Oprea a fost invitat la deschiderea conferinței bulgaro-române de la Ruse cu titlul „Europa unită – o cale pentru securitate economică și integrare durabilă” împreună cu ministrul bulgar al Economiei și Industriei, Bogdan Bogdanov, cu europarlamentari, ambasadori și reprezentanți ai mediului de afaceri de pe cele două maluri ale Dunării. Scopul întâlnirii a fost acela de a se discuta deschis de către și cu oamenii de afaceri despre beneficiile ratate din cauza blocării aderării Bulgariei și României la Schengen.

Ministrul Ștefan-Radu Oprea a afirmat că “astăzi, România pierde 0,5% din PIB pe an pentru că nu este în Schengen. Dacă includem și timpul de așteptare al camioanelor la graniță, ele vor fi mult mai mari. Acestea nu sunt calcule exacte, dar vorbim și de competitivitatea afacerilor noastre.Economiile bulgară și română nu ar trebui să fie economii „cu salarii mici”, ci să aducă valoare adăugată. În același timp, blocarea frontierei înseamnă că nici costurile afacerilor nu pot fi calculate la fel ca în țările occidentale. Ce vreau să spun? Atunci când antreprenori greci vor să investească în nord, ei trebuie să facă calcule suplimentare cu privire la costuri din cauza faptului că Bulgaria și România nu sunt în Schengen.Are oare cineva în vedere și toate tonele de C02 generate de camioanele care așteaptă la graniță? O variantă ar fi să facem toate camioanele electrice, dar cea mai eficientă cale este să intrăm în Schengen. Noi am îndeplinit toate criteriile de ani de zile. Comisia Europeană și Parlamentul European au recunoscut asta în mod repetat.”

Întrebat cum influențează opoziția Austriei relațiile economice româno-austriece, ministrul Oprea a spus: “Businessul austriac, precum și cetățenii, sunt interesați ca țara noastră să facă parte din Schengen. Voi da un exemplu foarte simplu. România produce Dacia Duster, dar o vinde cu 100 de euro mai mult pentru cetățenii austrieci (și pentru toți ceilalți cetățeni europeni) care cumpără această mașină. Acești 100 de euro sunt calculați doar pentru timpul petrecut la coadă pentru export.
Bulgaria produce piese auto. Dacă calculăm timpul și costul pieselor care intră în Dacia Duster, produse în Bulgaria sau în alte părți ale Europei, prețul este mult mai mare decât poate fi de fapt în spațiul Schengen. Nu cred că cetățenii europeni merită asta. Totuși, se pare că guvernul austriac crede că ei ar trebui să plătească mai mult pentru fiecare produs care este fabricat în România și se vinde. Dar cred că blocada este o decizie politică.”

 

 

Sursa foto: Daniel MIHAILESCU / AFP

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *