Financial Times: G7 și UE vor interzice importurile de gaze rusești pe rutele pe care Moscova a întrerupt livrările / Și oleoductele precum Druzhba, prin care trece o parte din petrolul din Kazahstan, ar putea fi blocate

nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom Sursa foto: Nord Stream 2 / Igor Kuznecov

G7 și UE vor interzice importurile de gaze rusești pe rutele pe care Moscova a întrerupt livrările, potrivit unor oficiali implicați în negocieri, fiind pentru prima dată când comerțul cu gaze prin conducte este blocat de puterile occidentale de la invazia din Ucraina, scrie Financial Times.

Decizia, care urmează să fie finalizată de liderii G7 la summitul de săptămâna viitoare de la Hiroshima, va împiedica reluarea exporturilor de gaze rusești prin conducte pe rutele către țări precum Polonia și Germania, unde Moscova a întrerupt livrările anul trecut și a declanșat o criză energetică în întreaga Europă.

Puterile occidentale vor să se asigure că Rusia nu primește o creștere a veniturilor sale din energie, în timp ce încearcă să crească presiunea economică la 15 luni de la invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Unul dintre oficiali, care au vorbit cu toții sub rezerva anonimatului, a declarat că această mișcare a fost „pentru a se asigura că partenerii nu se răzgândesc într-un viitor ipotetic”.

Un proiect de declarație a G7, consultat de Financial Times, spune că grupul principalelor economii va reduce și mai mult utilizarea surselor de energie rusești „inclusiv împiedicând redeschiderea căilor de acces închise anterior de folosirea energiei ca armă de către Rusia”, cel puțin până când ”va exista o rezolvare a conflictului”.

Deși este puțin probabil ca aceste măsuri să afecteze fluxurile imediate de gaze, ele subliniază o determinare profundă a Bruxelles-ului de a face permanentă trecerea rapidă și dureroasă de la decenii de dependență de energia rusă.

Interdicția este extrem de simbolică, deoarece, la începutul războiului, UE a evitat să vizeze fluxurile de gazoducte, având în vedere dependența lor uriașă de gazul de la Moscova. Rusia a continuat și a tăiat oricum livrările, ceea ce a provocat o creștere a prețurilor la gaz de peste 10 ori mai mare decât nivelul normal.

Însă, în ultimele luni, prețurile au scăzut substanțial, deoarece Europa a reușit să reducă cererea pe timpul iernii, a accelerat introducerea energiei regenerabile și a apelat la surse alternative de aprovizionare, cum ar fi încărcăturile de GNL transportate pe mare.

Ponderea Moscovei în importurile europene de gaze a scăzut de la peste 40% la mai puțin de 10%, iar iarna blândă a stimulat stocarea gazelor în UE.

Oficialii sunt încrezători că depozitele de gaze, care sunt deja pline în proporție de aproximativ 60%, comparativ cu aproximativ 30% în aceeași perioadă în 2022, vor ajunge la capacitate cu mult înainte de sosirea următoarei ierni.

„În condițiile în care stocurile europene de gaze sunt neobișnuit de mari pentru această perioadă a anului, iar prețurile cu ridicata se îndreaptă din ce în ce mai mult spre ceea ce ar putea fi considerat a fi intervalul lor normal de prețuri, puteți înțelege de ce liderii europeni sunt încrezători că acest plan nu va distruge securitatea aprovizionării prea curând”, a declarat Tom Marzec-Manser de la compania de consultanță energetică ICIS.

„Este important totuși să nu devenim prea mulțumiți în ceea ce privește perspectivele pieței europene a gazelor naturale”.

Oleoductele în care Rusia a întrerupt livrările, inclusiv tronsonul nordic al liniei Druzhba, care alimentează rafinăriile din Germania și Polonia, ar putea fi, de asemenea, blocate în cadrul măsurilor UE pentru a împiedica reluarea fluxurilor.

Embargoul este discutat de diplomați în cadrul procesului de negociere a UE cu Rusia. Comisia a declarat că nu va comenta discuțiile sau scurgerile de informații privind sancțiunile.

Un diplomat UE a declarat că propunerea are nevoie de mai multe clarificări din partea Bruxelles-ului pentru a arăta cum se va schimba „status quo-ul”, în special în condițiile în care o parte din petrolul din Kazahstan trece prin Druzhba. „Trebuie să fie clar exact cum ar funcționa”, a spus acesta. r

Berlinul și Varșovia, în ciuda faptului că beneficiază de o scutire de la sancțiunile impuse petrolului rusesc, au declarat că vor înceta în mod voluntar livrările de țiței prin Druzhba anul trecut, deși Polonia a continuat să primească livrări până când Rusia a întrerupt fluxurile în februarie. Rafinăriile germane au încetat să mai comande țiței rusesc de la începutul acestui an.

Unele dintre principalele conducte de gaz ale Rusiei către Europa – gazoductele Nord Stream 1 și 2 – au fost sabotate anul trecut și a mai rămas doar unul dintre cele patru cordoane ale acestora. Însă alte conducte, cum ar fi linia Yamal către Polonia, rămân intacte.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: