Financial Times: Uniunea Europeană ajunge la un acord provizoriu privind plafonarea prețului petrolului rusesc

Redacția feb. 3, 2023 0 comentarii
petrol

Statele membre ale UE au ajuns la un acord provizoriu privind plafonarea prețurilor la produsele petroliere rafinate rusești, dar încă mai există contre dacă să impună sau nu o revizuire periodică a plafonului, scrie Financial Times.

Ambasadorii celor 27 de state UE au convenit, în cadrul unei reuniuni de vineri, să impună un plafon de 100 de dolari pe baril pentru produsele premium, precum motorina, și un plafon de 45 de dolari pentru produsele de calitate inferioară, potrivit unor surse Financial Times.

Plafonul va permite companiilor de transport maritim care transportă produse petroliere rusești să acceseze asigurări și finanțări occidentale doar dacă plătesc mai puțin decât nivelul prescris.

Dar discuțiile sunt încă în curs de desfășurare pentru a stabili dacă UE ar trebui să includă o clauză de revizuire obligatorie care ar obliga Bruxelles-ul să efectueze o analiză a impactului plafonului la fiecare două luni, în vederea ajustării nivelurilor, au declarat persoanele respective, adăugând că un eșec în a ajunge la un acord în acest sens ar putea duce la prăbușirea întregului pachet.

Statele UE precum Polonia și țările baltice fac presiuni pentru revizuirea nivelului plafonului, pe lângă revizuirea plafonului de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc impus în decembrie. Acestea au declarat că plafonul de preț trebuie să fie ajustat în mod regulat pentru a continua să reducă cuferele de război ale Rusiei.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *