Finzoom: Impactul creșterii ROBOR asupra ratelor la credite

Educatie financiară calcule bani grafice

ROBOR, dobânda medie cu care se împrumută băncile între ele, crește vertiginos în ultimul timp, iar toți cei care au pastedGraphic.pngcredite dependente de ROBOR vor fi afectați de fluctuația acestui indice și vor plăti rate mai mari la pastedGraphic.pngcredite, potrivit unei analize a platformei Finzoom.

„Cea mai bună soluție pentru a scăpa de aceste creșteri de dobândă o reprezintă refinanțarea cu dobândă fixă, pentru că în continuare sunt dobânzi fixe sub ROBOR. Dacă nu reușești să faci refinanțare, atunci trecerea de la  ROBOR la IRCC îți asigură rate mai mici”, susține Irina Chițu, Director comparator pastedGraphic.pngbancar finzoom.ro.

Platforma a calculat care va fi impactul creșterii ROBOR asupra ratelor la credite. Simulare de calcul FinZoom.ro: cu cât a crescut rata la un pastedGraphic.pngcredit pastedGraphic.pngipotecar de 250.000 de lei contractat pe 30 de ani care are o marjă de 3,5%. Dobânda variabilă a creditului este formată din indice (ROBOR sau IRCC) + marja fixă de 3.5%.

Sursă foto: Calcule Finzoom

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat vineri la 7,36% pe an, de la 7,21% pe an, joi, un nivel mai mare fiind înregistrat pe 7 mai 2010, respectiv 7,81%, conform informaţiilor Băncii Naţionale a României (BNR), publicate de Agerpres.

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 7,54%, de la 7,38% anterior, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la 7,68%, de la 7,51%, joi.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 2,65% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,86%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *