Firma care gestionează sistemul de termoficare din Iași renunță la contract, invocând pierderi de 150 de milioane de lei. Municipalitatea va prelua serviciul din august

iasi foto Sursa foto: Primăria Iași, Facebook

 

Contractul de concesiune a sistemului de termoficare din Iași, încheiat în anul 2012 între Primărie și Veolia Energie Iași, a încetat vineri, 30 aprilie. Principala cauză: pierderile financiare mari înregistrate de companie de la preluarea serviciului. Compania a fost nevoită chiar să finanțeze activitatea de zi cu zi pentru asigurarea apei calde și a căldurii pentru oraș din împrumuturi de la compania-mamă, susțin reprezentanții firmei.

Veolia a notificat Primăria Iași despre încetarea contractului încă din luna ianuarie 2021. În mod normal, contractul trebuia încheiat în 2032. Municipalitatea va prelua gestionarea sistemului de termoficare începând cu luna august 2021, în condițiile în care instituția și Veolia au ajuns la un acord pentru o perioadă de tranziție de trei luni, în care compania va asigura continuitatea serviciului.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Primarul Mihai Chirica a susținut, în mai multe rânduri, că nu există pericolul ca ieșenii să rămână fără apă caldă, în contextul asigurării continuității serviciului și a demersurilor care vor fi făcute de către Primărie în această vară pentru achiziționarea de combustibil. În derularea licitației, municipalitatea va beneficia de consultanță din partea Veolia.

„De când a preluat sistemul centralizat de furnizare a energiei termice, Veolia Energie Iași a înregistrat pierderi semnificative, generate în principal de scăderea numărului de consumatori și de un tarif care nu a reflectat condițiile de piață. Astfel, compania a fost nevoită să finanțeze activitatea de zi cu zi pentru asigurarea apei calde și a căldurii pentru oraș din împrumuturi de la compania-mamă, pentru ca niciun ieșean să nu fie afectat. În ciuda eforturilor susținute pentru a continua acest parteneriat în condiții de echilibru financiar, Contractul de Concesiune a devenit neperformant și deficitar”, a explicat, în ianuarie 2021, Veolia Energie Iași.

Pierderile financiare ale companiei ajung la aproape 150 milioane lei. Potrivit unui raport al Primăriei Iași, în baza datelor furnizate de Veolia, în toată perioada 2021 -2021, nivelul vânzărilor de energie termică nu a atins nivelul de referință (360.000 Gcal/an) și nici nivelul în baza căruia a fost fundamentat tariful la momentul semnării contractului (320.000 Gcal/an).

Înainte de preluarea serviciului de către Veolia, sistemul de termoficare era gestionat de Primăria Iași prin intermediul a 1.200 de angajați. La acel moment, existau peste 45.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat de încălzire și apă caldă. La încetarea contractului, la sistem sunt racordate circa 23.000 de locuințe, la care se adaugă câteva sute de utilizatori non-casnici. La sfârșitul perioadei de tranziție, Primăria va prelua și cei 350 de angajați de la Veolia.

Săptămâna trecută, Consiliul Local (CL) a aprobat acordul prin intermediul căruia Veolia și Primăria Iași au convenit continuitatea serviciului pe perioada celor trei luni de tranziție (1 mai – 31 iulie). În acest interval, vor fi făcute evaluări ale patrimoniului și bunurilor date în exploatare către Veolia și se vor stabili sumele care trebuie achitate între cele două părți: Veolia are de achitat redevența, în timp ce Primăria va deconta investițiile făcute de către operator prin preluarea bunurilor în sensul încheierii unor contracte de vânzare-cumpărare.

În ceea ce privește stocurile de cărbune și de materiale (sare, chimicale, păcură, acizi etc.) acestea vor fi achiziționate de Primărie la același preț cu care au fost cumpărate de către Veolia, conform acordului aprobat de CL.

„La sfârşitul perioadei de tranziţie de 90 zile, municipiul Iaşi urmează să preia în gestiune directă serviciul public de alimentare cu energie termică – producţie, transport, distribuţie şi furnizare – în administrarea Direcţiei Tehnice şi Servicii Comunitare – Serviciul Eficienţă Energetică şi Utilităţi Publice”, se mai precizează în acord.

În ultimii 10 ani, Iașul a investit masiv în reabilitarea sistemului de termoficare. Potrivit municipalității, investițiile, realizate cu fonduri europene, se ridică la circa 400 milioane lei, în această sumă fiind incluse și proiectele în derulare. În exercițiul bugetar european 2021 – 2027, un alt proiect de amploare va fi implementat cu bani nerambursabili, iar principalul obiect vizează construirea unei noi centrale de termoficare care să funcționeze pe gaze naturale și care să înlocuiască una dintre centralele existente care acum utilizează cărbune. Un alt proiect, finanțat cu fonduri de la bugetul de stat, constă în extinderea rețelelor de termoficare în cartierele Copou și Bucium, în contextul dezvoltării unor noi zone rezidențiale, dar și cu scopul de a racorda instituții publice (spitale, școli, facultăți etc.) la sistem.

În ceea ce privește investițiile realizate de Veolia, acestea au fost peste 56 milioane lei.

Una dintre soluțiile analizate în ultimii ani la Iași pentru continuarea operării serviciului de către Veolia a vizat creșterea tarifului la gigacalorie, dar Primăria a explicat că majorarea ar fi fost prea mare pentru consumatori. În același timp, primarul Mihai Chirica a precizat că legislația actuală din România nu sprijină ca sistemele de termoficare să devină sustenabile, având în vedere costurile suplimentare pe care le suportă un operator. „În România nu există o legislaţie care să permită, să favorizeze, promovarea sistemelor integrate de termoficare în defavoarea sistemelor personale de termoficare, în condiţiile în care toate companiile care produc în sistem centralizat cumpără certificate de carbon pentru a se conforma cerinţelor Uniunii Europene. În 2019, Veolia a cumpărat certificate de carbon de aproximativ de 2 milioane de euro, în 2020 a fost de asemenea obligată să cumpere tot de 2 milioane de euro. Acei bani care ajung la nivelul Comsiiei Europene sunt sume de bani utilizate pentru diminuarea impactului de mediu a acelor activităţi economice care denaturează echilibrul”, a declarat, recent, primarul Mihai Chirica.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: