Firma noului șef al Aeroporturilor București a câștigat un contract de consultanță pentru o companie a Primăriei București. George Dorobanțu a fost în trecut director la Automobile Bavaria

BUCURESTI - CONFERINTA - NICUSOR DAN - 15 MAR 2021 sursa foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Trustul de Clădiri Metropolitane (TCMB), companie a Primăriei București înființată de fostul edil Gabriela Firea, se reformează și se capitalizează conform unui plan realizat de firma nou-numitului director al Companiei Aeroporturi București, George Dorobanțu.

TCMB este titulara celor mai mari proiecte de infrastructură ale Bucureștiului, moștenite din epoca Firea, cum ar fi Prelungirea Ghencea, Pasaj Doamna Ghica sau Sala Polivalentă, și se numără printre cele câteva societăți moștenite din precedentul mandat pe care edilul Nicușor Dan nu dorește să le desființeze.

George Dorobanțu este directorul nou-numit la Aeroporturi București (CNAB), în același timp acționar majoritar la Lotus Advisory Services, fost administrator la aceeași CNAB. El a fost și director la Automobile Bavaria, importator de autovehicule germane, care este controlată de Michael Schmidt, unul dintre cei mai apropiați oameni din mediul de afaceri de președintele Klaus Iohannis. Mai multe despre numirea lui, aici

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Cum a ajuns firma lui Dorobanțu la compania Primăriei București

În 7 octombrie, adunarea general a acționarilor TCMB aprobă restructurarea societății, desființarea unor posturi și înființarea altora, precum și o nouă grilă de salarizare, conform rezultatelor unui raport livrat de Lotus Advisory Services, după cum puteți vedea aici și aici. În 21 octombrie 2, o nouă AGA aprobă raportul Testul Investitorul Privat Prudent (necesar oricărei firme care solicită ajutor de stat), realizat de aceeași firmă. În aceeași AGA se votează majorarea capitalului social al firmei cu 40 de milioane lei, de la 37 milioane la 77 milioane, prin aport în numerar al acționarului majoritar, Primăria București. Lucru care se și întâmplă efectiv, o lună mai târziu.

Când PMB a aprobat restructurarea TCMB, în 7 octombrie, Dorobanțu încă nu era director la CNAB, ci doar administrator. A fost numit însă director doar o săptămână mai târziu.

Lotus Advisory Services este o firmă înființată anul trecut, în 27 februarie 2020, potrivit datelor de la Registrul Comerțului. Din primul an de activitate, a obținut venituri de 0,85 milioane lei și un profit de 0,58 milioane lei, având doar un singur angajat. Are un capital social de 200 de lei iar obiectul de activitate este “Activități de consultanță pentru afaceri și management”. George Dorobanțu este acționar egal în această firmă cu Elena Popa. Firma, până la data prezentei sale verificări, nu avea câștigat niciun contract în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice (SICAP).

Restructurarea companiei și capitalizarea ei se face în condițiile în care primarul general Nicușor Dan a decis că ea trebuie să continue să funcționeze și să lucreze la proiectele în care este implicate. Ea era aproape de insolvență, având datorii uriașe la furnizori, stat și chiar salariați. Pe site-ul companiei nu găsim detalii privind cum se face restructurarea, care este noua grilă de salarizare și ce poziții dispar din schema de personal. Ele se găsesc în rapoartele consultantului și în notele de fundamentare pe care directorul general le înaintează AGA, care nu sunt însă publicate.

Am adresat oficial PMB, întrebări cu privire la modul în care a fost aleasă Lotus Advisory Services ca firmă consultantă în restructurarea TCMB, cât au costat rapoartele pe care aceasta le-a livrat și care este conținutul acestor rapoarte. De asemenea, am întrebat care a fost motivația din spatele capitalizării cu 40 de milioane lei a societății. Primăria nu a răspuns la întrebările adresate încă din 17 noiembrie. În cazul în care răspunsurile vor veni, le vom publica.

Un manager belgian, pus la cârma companiei de construcții PMB

Trustul de Clădiri Metropolitane, singura companie municipală înființată legal de fostul primar al Bucureștiului, Gabriela Firea, cu două treimi din voturi consilierilor generali, are, din aprilie, director general un cetățean belgian. Cristian Hiver are poziții anterioare la mari dezvoltatori imobiliari și firme de consultanță imobiliară din București și România. Este absolvent al liceului St. Andrew din Cambridge, al Școlii Europene de la Bruxelles și al Facultății de Construcții din București.

El a fost numit prin decizie a Consiliului de Administrație (la rândul său, numit de AGA – reprezentanți ai PMB) și a fost anterior director de dezvoltare la Estoria City, un proiect imobiliar mixt, birouri și rezidențial, consultant dezvoltare pentru Immochan, director dezvoltare România, Bulgaria și Republica Moldova pentru gigantul francez Vinci Construction Grand Projects și a mai ocupat funcții în alte companii cu activitate în sectorul imobiliar.

Mihai Corbu, din 2019 director general al societății, a fost retrogradat în funcția de director general-adjunct. De precizat că fratele fostului director Mihai Corbu, Adrian Corbu, a condus, fie ca director, fie ca președinte al Consiliului de Administrație, alte companii din cele înființate de administrația Firea, cum ar fi Compania de Consolidări sau Compania de Iluminat Public.

Declarațiile de avere și interese ale managerilor nu sunt disponibile publicului, fiind parolate. Din raportul pe remunerare directori și administratori 2020, putem totuși afla că directorul general este răsplătit lunar cu o indemnziație de 29.900 lei, adică circa 25.000 de lei net (cota totală de impozitare a societăților ce activează în construcții este 21,5% – facilitate guvernamentală sectorială).

În prezent, TCMB se confruntă cu probleme financiare, din pricina unor facturi neplătite de către beneficiarul PMB pentru marile proeicte, ajungând să nu poată plăti, la rândul ei, furnizori și chiar salariați. Noua conducere are mandat să negocieze instituirea de garanții reale asupra creanțelor deținute la terți, să renegocieze termene de executare a proiectelor și să vândă din bunurile deținute.

TMCB este antreprenor general pentru proiecte majore ale Bucureștiului, ca lărgirea bulevardului Prelungirea Ghencea, Pasajul Doamna Ghica, Sala Polivalentă și construcția de locuințe sociale. Această companie nu este propusă pentru dizolvare de către primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, ca majoritatea celorlalte 20 înființate în mandatul Firea. În 2020, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 23 milioane lei și un profit de 20.000 de lei, cu un număr de 400 de angajați. Datoriile totale sunt de 48 de milioane lei, iar TCMB are pe rol mai multe procese în care i se cere insolvența de către furnizori neplătiți.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: