Agenția Fiscală Națională (ANR) din Bulgaria a anunțat că au fost descoperite încălcări în o treime din unitățile comerciale inspectate în stațiunile montane, scrie Novinite. În timpul unei ample campanii de control pe timp de iarnă, care a implicat inspectarea a peste 1 500 de unități din stațiuni populare precum Bansko, Borovets, Smolyan, Pamporovo, Razlog, Dobrinishte și Banya, au fost descoperite în total 479 de întreprinderi care încălcau reglementările fiscale.
Printre încălcările descoperite de inspectorii fiscali se numără neemiterea chitanțelor de casă, discrepanțe între sumele de pe dispozitivele fiscale și numerarul din casele de marcat, calcule incorecte ale TVA și documente de vânzare neconforme. În special, s-a constatat că restaurantele aplicau vechea cotă de TVA de 9 % în loc de cea actuală de 20 %, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie. Ca urmare, 453 de unități au primit avize de încălcare, 14 au fost sancționate, iar 57 au fost sigilate.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Inspecțiile au inclus „supravegherea deschisă”, în cadrul căreia inspectorii fiscali au fost prezenți fizic în unități timp de mai multe zile pentru a monitoriza tranzacțiile și încasările. De asemenea, inspectorii au utilizat o strategie de tip „client misterios” pentru a identifica mai bine încălcările, ceea ce a dus la descoperirea faptului că unii comercianți nu au emis documente de vânzare. În 243 de restaurante, inspectorii au constatat raportarea incorectă a TVA, în timp ce 59 de unități nu au furnizat clienților chitanțe, ceea ce încalcă reglementările fiscale.
Consumatorii sunt informați că, în cazul în care nu primesc o chitanță pentru bunurile sau serviciile achiziționate, au dreptul să rețină plata până la emiterea unei chitanțe valabile, în conformitate cu Legea TVA. Această măsură urmărește să combată evaziunea fiscală și concurența neloială, protejând în același timp drepturile consumatorilor. Pentru a contribui la asigurarea conformității, ANR a elaborat o broșură electronică care explică importanța solicitării chitanțelor, iar consumatorii pot utiliza și aplicația mobilă a ANR, care le permite să scaneze chitanțele și să verifice conformitatea. Aplicația este disponibilă pe platformele iOS și Android.