Fit for 55: România va trebui să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 12,7% până în 2030

poluare, emisii Sursa foto: Pixabay

România va trebui să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 12,7% până în 2030, potrivit unei decizii votate de Parlamentul și Consiliul European în cadrul pachetul „Fit for 55 in 2030”. Pentru prima dată, toate țările UE trebuie acum să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu obiective cuprinse între 10-50%. Obiectivele pentru fiecare stat membru se bazează pe PIB-ul pe cap de locuitor și pe raportul cost-eficiență. La nivelul UE, reducerea emisiilor cu efect de seră crește de la 30% la 40% până în 2030.

  • Aici este lista completă cu fiecare țară.

Negociatorii Parlamentului și ai Consiliului au ajuns marți seară la un acord provizoriu privind o revizuire a regulamentului de repartizare a eforturilor (ESR), care stabilește reduceri anuale obligatorii ale emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) pentru statele membre ale UE și care reglementează în prezent aproximativ 60% din emisiile UE.

Pentru a atinge aceste obiective naționale de reducere mai ambițioase, fiecare stat membru va trebui să se asigure în fiecare an că nu își depășește alocarea anuală de emisii de gaze cu efect de seră.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Flexibilitate pentru statele membre

În acord, s-a găsit un echilibru între nevoia de flexibilitate pentru ca statele UE să își atingă obiectivele, asigurând în același timp o tranziție corectă și echitabilă din punct de vedere social pentru toți, și necesitatea de a elimina lacunele, astfel încât legislația UE privind clima să nu fie subminată. Acest lucru a fost realizat prin limitarea posibilităților de a transfera, împrumuta și economisi cote de emisii, după cum urmează:

  • Transferul de cote: posibilitatea ca statele membre să facă schimb de cote cu alte state membre va fi limitată la 10 % din cotele pentru 2021-2025. Pentru 2026-2030, maximul este de 15%. Orice venituri din acest tip de comercializare ar trebui să fie alocate pentru acțiuni în domeniul climei.
  • Împrumut de certificate: în perioada 2021-2025, statele membre pot împrumuta maximum 7,5% din certificatele din anul următor pentru a fi utilizate în anii în care emisiile sunt mai mari decât limita anuală. Pentru 2026-2030, maximul este de 5%.
  • Rezerva de cote: în anii în care emisiile sunt mai mici, statele membre vor putea economisi emisii pentru anul următor. 75% din alocarea anuală de emisii din 2021 poate fi salvată și utilizată ulterior. Pentru 2022-2029, procentul ar fi de 25%.
  • Rezerva: statele membre nu vor mai putea primi cote suplimentare prin intermediul așa-numitei rezerve suplimentare, deoarece aceasta va fi eliminată.

Parlamentul și Consiliul vor trebui să aprobe în mod oficial acordul înainte ca noua lege să poată intra în vigoare.

ESR stabilește obiective naționale pentru reducerea emisiilor provenite din transportul rutier, încălzirea clădirilor, agricultură, instalații industriale mici și gestionarea deșeurilor. Revizuirea sa face parte din pachetul „Fit for 55 in 2030″, care reprezintă planul UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 față de nivelurile din 1990, în conformitate cu Legea europeană privind clima.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: