Fitch a îmbunătăţit de la negativă la stabilă perspectiva atribuită ratingului Băncii Transilvania

Banca Transilvania Sursa foto: Facebook

Fitch Ratings a îmbunătăţit de la negativă la stabilă perspectiva atribuită ratingului pentru datoriile pe termen lung al Băncii Transilvania, şi a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen lung (IDR) la “BB plus”, şi ratingul de viabilitate (VR) tot la “bb plus”, informează un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, citat de Agerpres.

Îmbunătăţirea perspectivei reflectă moderarea riscurilor provocate de pandemie asupra mediului operaţional pentru băncile din România în general, şi pentru calitatea activelor şi a câştigurilor Băncii Transilvania în particular, apreciază agenţia.

Ratingul pentru datoriile pe termen lung şi ratingul de viabilitate al Băncii Transilvania reflectă franciza internă puternică, capitalizarea solidă, nivelul robust al finanţării şi lichidităţii, calitatea activelor rezilientă până în prezent, şi redresarea profitabilităţii, informează Fitch.

Agenţia a îmbunătăţit de la negativă la stabilă perspectiva asupra mediului operaţional pentru băncile din România, apreciind că impactul pandemiei asupra profilului de creditare al băncilor româneşti este în mare măsură sub control, iar orice riscuri reziduale sunt compensate de perspectivele de redresare economică pe termen scurt ale ţării.

Mediul operaţional pentru România este evaluat de Fitch la “bb plus”, ceea ce reflectă riscurile la adresa stabilităţii macroeconomice pe termen mediu.

Banca Transilvania este cea mai mare bancă din România, cu o cotă de piaţă de aproximativ 19% în activele totale din sector.

Profitabilitatea băncii arată o redresare solidă, câştigurile beneficiind de pe urma îmbunătăţirii creditării în 2021 şi de scăderea costului riscului, datorită reducerii creditelor neperformante.

Ratingul pentru datoriile pe termen lung şi ratingul de viabilitate al Băncii Transilvania ar putea fi revizuit în scădere dacă presiunile din mediul operaţional asupra băncilor româneşti se materializează la un nivel care necesită o reevaluare sub nivelul “bb plus”, sau dacă se diminuează semnificativ capitalizarea şi profitabilitatea băncii.

De asemenea, o îmbunătăţire a ratingurilor Băncii Transilvania ar necesita o revizuire în creştere a evaluării mediului operaţional pentru România (“bb plus”), menţinându-se profilul solid de creditare al băncii.

Sursa foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *