Implementarea celui mai recent pachet de consolidare al României (BBB-/Negativ) va informa actualizările agenției de rating Fitch Ratings privind prognozele fiscale în cadrul revizuirii programate a ratingului suveran din 15 august, spune agenția de rating.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Măsura în care măsurile anunțate îmbunătățesc perspectivele de stabilizare a datoriei și încep reconstruirea credibilității fiscale va reflecta, de asemenea, evaluarea noastră asupra impactului macroeconomic și a riscurilor potențiale de implementare. Așa cum am subliniat după alegerile prezidențiale din mai, reducerea deficitului și stabilizarea datoriei sunt esențiale pentru ratingul suveran”, scrie Fitch Ratings.
Pachetul a fost aprobat pe 7 iulie de noul guvern de coaliție pro-UE condus de premierul Ilie Bolojan. Guvernul estimează că impactul bugetar este de 1,1% din PIB în acest an și 3,5% în 2026. Impactul total este împărțit în mod egal între măsurile de venituri și cele de cheltuieli, cu un prim val care intră în vigoare la 1 august, urmat de măsuri suplimentare de la 1 ianuarie 2026.
„Riscurile politice s-au atenuat de la momentul în care guvernul anterior a introdus un pachet de consolidare la sfârșitul lui 2024, într-un context de tensiuni ridicate generate de anularea alegerilor prezidențiale din noiembrie. Centristul pro-UE Nicușor Dan a câștigat reluarea alegerilor prezidențiale din mai, iar cele patru partide din coaliția lui Bolojan dețin împreună aproximativ două treimi din locurile din Camera Deputaților și Senat. Dan și Bolojan au subliniat amândoi necesitatea reducerii deficitului. Acordul privind modalitatea de reducere a deficitelor record a făcut parte din negocierile pentru formarea coaliției, care au dus la stabilirea unor ținte ambițioase de consolidare. O consolidare fiscală semnificativă va afecta creșterea economică, iar riscurile de implementare nu pot fi ignorate”, afirmă agenția de rating.
Peste jumătate din veniturile suplimentare preconizate pentru acest an provin dintr-o creștere cu 2 puncte procentuale a cotei standard de TVA, până la 21%, și din înlocuirea cotelor reduse actuale de 5% și 9% cu o cotă unică de 11%, începând cu luna august. Aceasta va genera o inflație mai mare, care va eroda în continuare veniturile reale.
„Propunerea lui Bolojan de a utiliza o procedură accelerată pentru a obține aprobarea parlamentară a majorării fără un vot a determinat partidele de opoziție de dreapta să depună o moțiune de cenzură. Moțiunea a fost votată pe 14 iulie și a fost respinsă cu o marjă largă. Totuși, dinamica din cadrul coaliției și implicațiile asupra politicilor fiscale după anul viitor s-ar putea schimba, având în vedere că cele două partide principale – PNL-ul de centru-dreapta al lui Bolojan și PSD-ul de centru-stânga – au convenit că Bolojan va ceda funcția de prim-ministru unui reprezentant PSD în 2027”, se mai arată în comunicare.
Procedura de Deficit Excesiv a României ar putea funcționa ca un reper de politică. Consiliul European a revizuit pe 8 iulie traiectoria recomandată de creștere a cheltuielilor nete nominale ale României în cadrul procedurii.
„România a accesat cu succes piața internațională a obligațiunilor imediat după anunțul privind pachetul de consolidare fiscală. Au fost emise obligațiuni în valoare totală de 5 miliarde de euro, în euro și dolari americani, cu scadențe la cinci și zece ani, atrăgând o cerere puternică din partea investitorilor. Randamentele obligațiunilor guvernamentale au scăzut față de nivelurile ridicate din luna mai, când naționalistul George Simion a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, dar rămân peste nivelurile înregistrate până la mijlocul lunii noiembrie 2024”, mai scrie Fitch Ratings.