România a avut în ultima lună din an un deficit bugetar de 2,2 puncte procentuale din Produsul Intern Brut, după ce după 11 luni el era de 4,7%, spune președintele PNL Florin Cîțu, care afirmă că „se putea să fim mai ambițioși”.
El a afirmat că se bucură că datoria publică a rămas sub 50%, anul trecut, dar Cîțu s-a declarat cel mai mândru că „am reușit o ajustare a deficitului bugetar cu mult peste așteptările oricărei agenții de rating sau specialist în economie”.
În schimb, el spune că „se putea mai bine”. „În ultima lună, am avut un deficit de 2 puncte procentuale, după ce 11 luni a fost doar un deficit de 4,7. Se putea să fim mai ambițioși”, a afirmat Florin Cîțu.
El a precizat că o reducere a deficitului bugetar te ajută în lupta cu inflația.
Cîțu a mai precizat că o premieră de care este mândru în ultimul an a fost că România s-a împrumutat pentru prima oară la dobânzi negative. „Doresc să facem acest lucru în continuare și cred că se poate”, a spus el.
Președintele PNL a menționat și digitalizarea ANAF și e-facturare, lucruri care „au stat prin sertarele instituțiilor timp de câteva decenii și au fost implementate în câteva luni”.
România a încheiat anul 2021 cu un deficit bugetar de 6,72% din Produsul Intern Brut (PIB), adică de 80 de miliarde lei, în scădere față de deficitul de 101,8 miliarde lei (9,61% din PIB) înregistrat în anul 2020, arată execuția bugetară publicată vineri de Ministerul Finanțelor Publice.