FMI cere majorarea cheltuielilor cu vaccinarea pentru repornirea economiei

comirnaty pfizer cncav rovaccinare coronavirus covid sursa foto: Facebook/ ROVaccinare

Pandemia de coronavirus (COVID-19) va continua să ducă la creşterea datoriei publice globale în 2021, dar cel mai rapid mod de a începe o normalizare a finanţelor guvernamentale este prin cheltuirea unor sume mai mari pentru a accelera vaccinările, se arată în raportul de monitorizare fiscală publicat de Fondul Monetar Internaţional, transmite Reuters.

Dacă în urma campaniei de vaccinare virusul va fi mai repede sub control, ar putea fi colectate venituri fiscale globale suplimentare de peste 1.000 miliarde de dolari până în 2025, în economiile avansate, iar PIB-ul mondial ar putea creşte cu 9.000 de miliarde de dolari, deoarece afacerile s-ar redeschide mai rapid şi ar demara angajări, se arată în raportul publicat publicat miercuri de instituţia financiară internaţională.

“Prin urmare, nu doar că se recuperează investiţia în vaccinuri, ci este furnizată o valoare excelentă pentru banii publici investiţi în majorarea capacităţilor de producţie pentru vaccinuri şi în distribuţie”, apreciază FMI.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Instituţia a cerut statelor membre să menţină sprijinul fiscal acordat economiilor lor, afacerilor şi cetăţenilor vulnerabili până când pandemia este ferm sub control.

FMI estimează că sprijinul fiscal acordat de guverne se situează la aproximativ 16.000 miliarde de dolari, de la începutul pandemiei şi până în 17 martie 2021.

În 2021, deficitele vor scădea uşor în majoritatea statelor deoarece măsurile adoptate în timpul pandemiei expiră sau sunt retrase, numărul cererilor de ajutor de şomaj va scădea, iar veniturile încep să se redreseze, în urma redeschiderii afacerilor, previzionează FMI.

Per total, nivelul deficitelor bugetare în economiile avansate a atins 11,7% din PIB în 2020, faţă de un nivel de 2,9% din PIB în 2019, dar ar trebui să se atenueze la 10,4% din PIB în 2021. În acest an, deficitele în ţările emergente ar urma să scadă la 7,7% din PIB, iar în statele cu venituri scăzute deficitele a urma să coboare la 4,9% din PIB, conform datelor FMI.

Datoria publică pe plan global ar urma să atingă nivelul record de 99% din PIB în 2021 şi să se stabilizeze la acest nivel, după ce a crescut uşor, de la 97% din PIB în 2020. În economiile avansate, datoria va atinge nivelul ridicat de 122,5% din PIB în 2021, de la 120,1% din PIB în 2020.

FMI cere un sprijin mai ţintit pentru gospodăriile vulnerabile, inclusiv minorităţi, femei şi angajaţi cu salarii scăzute care muncesc la negru în multe ţări. De asemenea, este necesar mai mult sprijin pentru micile afaceri.

În schimb, statele dezvoltate cu un nivel ridicat al datoriei trebuie să înceapă să-şi reconstruiască rezervele fiscale (fiscal buffers), pentru a fi pregătite în cazul unor şocuri viitoare.

Sursa: Agerpres

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: