FMI cere statelor bogate să reducă inegalităţile folosind impozitarea. O altă opţiune – impozitul pe avere

UE, Uniunea Europeana, comisia

FMI recomandă economiilor avansate să folosească mai mult un sistem progresiv de taxare a veniturilor, impozitele pe proprietate şi pe succesiune, precum şi impozitarea profiturilor “excesive” ale companiilor pentru a ajuta la reducerea inegalităţilor scoase în evidenţă de pandemia de coronavirus (COVID-19), se arată într-un raport dedicat monitorizării politice fiscale, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Pandemia a exacerbat inegalităţile preexistente referitoare la accesul la sistemele de îngrijire a sănătăţii, educaţie şi infrastructură digitală, care ar putea face ca diferenţele de venituri să persiste generaţie după generaţie. Cele mai multe ţări vor avea nevoie de venituri suplimentare pentru a asigura accesul la vaccinuri COVID-19 şi pentru a-şi îmbunătăţi serviciile, în timp ce întrerup “cercul vicios” al agravării inegalităţilor, apreciază FMI.

Pentru a schimba direcţia, statele trebuie să se concentreze pe investiţii mai bune în educaţie, sănătate şi dezvoltarea copiilor în primii ani de viaţă, şi pe întărirea mecanismelor de protecţie socială. Pentru a aloca resursele necesare, economiile avansate ar putea creşte gradul de progresivitate a sistemului de impozitare şi ar trebui să se bizuie mai mult pe impozitele pe proprietate şi pe succesiune, se arată în raport.

“Ar trebui luate în considerare contribuţii la redresarea în urma pandemiei şi impozitarea profiturilor “excesive” ale companiilor”, o altă opţiune fiind impozitul pe avere, dacă alte măsuri nu sunt suficiente.

Economiile emergente şi cele în curs de dezvoltare ar trebui să se concentreze pe întărirea capacităţii fiscale pentru a finanţa majorarea cheltuielilor sociale, consideră Fondul Monetar Internaţional.

Oxfam a salutat sprijinul FMI pentru impozitarea profiturilor excesive ale companiilor şi ale veniturilor ridicate, şi a cerut FMI să renunţe la propriile cerinţe legate de austeritate.

“Pandemia a adâncit inegalităţile. Averea miliardarilor a crescut pe plan global “cu o sumă uimitoare – 3.900 miliarde de dolari – în perioada martie – decembrie 2020”, a apreciat Susana Ruiz, consilier în politică fiscală la Oxfam.

Ruiz a adăugat că FMI şi guvernele ar trebui să evite repetarea a ceea ce s-a întâmplat după criza financiară din 2008 – 2009, când povara impozitării a trecut de la profiturile celor mai bogaţi şi ale companiilor la gospodării.

Sursa foto: FMI Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *