FMI: Economia mondială se redresează, dar ar putea fi afectată de majorarea ratelor la dobânzi

Kristalina Georgieva Foto Igor Dolgov / Dreamstime.com

Economia mondială se redresează mai rapid decât se estima în urma crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), se arată într-un comunicat al Comitetului director al Fondului Monetar Internaţional (FMI), care avertizează că o majorare a ratelor la dobânzi ar putea fi dureroasă, în special pentru economiile emergente, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Comitetul a subliniat joi importanţa accelerării distribuirii vaccinurilor pe plan mondial şi s-a angajat să consolideze cooperarea internaţională.

„Vulnerabilităţile financiare ridicate ar putea reprezenta un risc în cazul în care condiţiile financiare globale se înăspresc semnificativ. Criza ar putea cauza extinderea dificultăţilor economice şi ar exacerba sărăcia şi inegalităţile, în timp ce schimbările climatice şi alte dificultăţi comune devin mai presante”, se arată în comunicat.

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că statele membre sprijină semnificativ o nouă alocare de Drepturi Speciale de Tragere (DST) de 650 de miliarde de dolari în special economiilor cu venituri medii. Săptămâna trecută, Georgieva declara că noua alocare ar putea ajuta toate statele membre, dar în special pe cele mai vulnerabile, prin majorarea rezervelor fără a-şi spori povara datoriilor.

Distribuirea acestor rezerve ar ajuta în special economiile cu venituri medii să-şi majoreze resursele financiare, care rămân limitate din cauza pandemiei, a afirmat joi şeful FMI.

Sursa foto: Igor DolgovDreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *