FMI: Inflația din SUA nu s-a liniștit încă și este prea devreme ca Fed să declare victorie în lupta împotriva creșterii prețurilor

Inflatie

Inflația din SUA nu s-a liniștit încă și este prea devreme pentru ca Rezerva Federală să declare victoria în lupta împotriva creșterii prețurilor, a avertizat un înalt oficial al FMI, citat de Financial Times.

Într-un interviu acordat Financial Times, Gita Gopinath, al doilea responsabil al FMI, a îndemnat banca centrală americană să continue majorarea ratelor de dobândă în acest an, în pofida unei recente moderări a inflației după una dintre cele mai agresive campanii de înăsprire din istoria Fed.

Comentariile directorului general adjunct al fondului au fost făcute după ce o serie de date au sugerat că inflația în SUA, Europa și alte economii ar fi putut atinge un nivel maxim, în condițiile în care prețurile la energie au scăzut de la maximele recente și costul bunurilor, cum ar fi electrocasnicele și mașinile de ocazie, a început să scadă.

Principala preocupare a lui Gopinath este rezistența continuă a pieței muncii din SUA, care adaugă în medie aproximativ 400.000 de locuri de muncă în fiecare lună. Rata șomajului se situează încă aproape de minimele istorice, iar lipsa acută de lucrători a contribuit la creșterea salariilor la un nivel mult prea ridicat pentru ca Fed să își atingă ținta de inflație de 2%.

Gopinath a declarat că este „important” ca banca centrală să „mențină o politică monetară restrictivă” până când va exista un „declin foarte clar și durabil al inflației”, care să fie evident în ceea ce privește salariile și sectoarele care nu sunt legate de alimente sau energie.

În pofida temerilor unor economiști și politicieni de stânga că Fed a crescut deja ratele prea agresiv, Gopinath a declarat că este „greu” de susținut că oficialii au înăsprit prea mult.

Gopinath a susținut că rata dobânzii a Fed va crește la aproximativ 5% și va rămâne la acest nivel pe tot parcursul acestui an.

Procesele-verbale ale ultimei ședințe a Fed din decembrie, publicate miercuri, au arătat că oficialii consideră că trebuie să facă mai mult pentru a accelera economia americană și a elimina inflația. Potrivit relatării, factorii de decizie ar trebui să vadă „mult mai multe dovezi” de relaxare a presiunilor asupra prețurilor înainte de a fi încrezători că situația este sub control.

Comentariile sale vin în contextul în care economia mondială se confruntă cu mai multe șocuri, printre care o escaladare a războiului din Ucraina și sfârșitul brusc al politicii chinezești de „zero COVID”.

Gopinath a declarat că se așteaptă ca economia Chinei să sufere semnificativ pe termen scurt, deoarece se confruntă cu o creștere a numărului de spitalizări și decese, și a avertizat că încetinirea va avea un impact negativ asupra creșterii globale. Cu toate acestea, este posibilă o revenire mai târziu în acest an, pe măsură ce cererea chineză își revine, a adăugat ea.

Kristalina Georgieva, directorul general al fondului, a declarat duminică că o treime din economia mondială va fi afectată de recesiune în acest an, inclusiv jumătate din Uniunea Europeană.

FMI va publica luna aceasta noi previziuni de creștere, dar Gopinath a declarat că este prea devreme pentru a comenta revizuirile. Există o „cale foarte îngustă” pentru ca SUA să evite recesiunea în acest an, a adăugat ea.

Gopinath a spus că se așteaptă ca înăsprirea monetară în Europa să se prelungească mai mult decât cea a Fed, deoarece oficialii se confruntă cu criza energetică provocată de război.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *