FMI va începe discuțiile cu Ucraina pentru eliberarea de noi tranșe din acordul de împrumut. Aceste discuții ar putea conduce la eliberarea unei tranșe de 700 milioane dolari

Redacția feb. 23, 2022 1 comentarii
Dolari

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) va începe săptămâna aceasta discuţiile, în format virtual, cu autorităţile ucrainene iar dacă acestea vor avea succes vor conduce la eliberarea unei noi tranşe din acordul de împrumut, a anunţat miercuri instituţia financiară internaţională, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Ucraina speră că o continuare a programului cu FMI va calma pieţele financiare, care au fost agitate de tensiunile cu Rusia, iar discuţiile cu misiunea Fondului ar putea conduce la eliberarea unei tranşe de 700 de milioane de dolari din actualul acord de împrumut în valoare de cinci miliarde de dolari cu FMI.

„Misiunea FMI, condusă de Ivanna Vladkova Hollar, va începe miercuri discuţiile cu autorităţile cu privire la cea de a doua revizuire a programului susţinut de Fond”, a anunţat reprezentantul FMI în Ucraina, Vahram Stepanyan.

Dependenţa Ucrainei de finanţarea externă a crescut după ce în luna noiembrie a anului trecut Rusia a început să maseze trupe la graniţă, ceea ce a determinat SUA şi NATO să lanseze avertismente cu privire la o invazie rusească. Deşi Kremlinul dezminte aceste intenţii, decizia de luni de recunoaştere a independeţei teritoriilor separatiste pro-ruse din Ucraina precum şi trimiterea de trupe ruseşti în aceste teritorii au afectat moneda şi datoriile Ucrainei.

În 2020, FMI a aprobat un program în valoare de cinci miliarde de dolari pentru susţinerea economiei Ucrainei şi ulterior a prelungit programul până în luna iunie 2022, cu condiţia ca autorităţile de la Kiev să îmbunătăţească guvernanţa corporatistă la companiile şi băncile de stat şi să facă progrese cu combaterea corupţiei.

Pe lângă tranşele de la FMI, autorităţile de la Kiev se bazează pe un nou sprijin financiar al Uniunii Europene, în valoare totală de 1,2 miliarde de euro, pe o garanţie de împrumut în valoare de un miliard de dolari din partea SUA precum şi pe asistenţa altor parteneri occidentali, inclusiv a Canadei.

pixabay.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *