Fondul suveran de investiţii al Norvegiei anunță pierderi record de 164 de miliarde de dolari, cele mai mari din 2008

equinor, gaze, Norvegia Foto: Equinor.com

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, unul din cei mai mari investitori globali, a raportat marţi pierderi record, de 1.640 miliarde de coroane norvegiene (164,4 miliarde de dolari) în 2022, încheind perioada de trei ani de profituri ridicate, transmite Reuters.

Precedentele pierderi masive, de 633 miliarde de coroane norvegiene, au fost înregistrate în timpul crizei financiare globale din 2008.

“Războiul din Ucraina, majorarea dobânzilor şi inflaţia ridicată au afectat piaţa. Aceste evoluţii au avut un impact negativ atât asupra pieţelor bursiere, cât şi asupra pieţelor de obligaţiuni, în acelaşi timp, ceea ce este extrem de neobişnuit”, a afirmat directorul general Nicolai Tangen.

Pierderile încheie perioada 2019 – 2021, când în fiecare an au fost raportate profituri record, de peste 1.000 de miliarde de coroane norvegiene.

În 2022, randamentul general al investiţiilor fondului a fost unul negativ, de 14,1%. Investiţiile în acţiuni au avut un randament negativ de 15,3%, iar portofoliul de investiţii în instrumente cu venit fix a avut un randament negativ de 12,1%. În schimb, investiţiile în imobiliare au avut un randament pozitiv de 0,1%, iar cele în proiecte din domeniul energiilor regenerabile un randament pozitiv de 5,1%.

Fondul suveran este gestionat de Banca Norvegiei şi deţine acţiuni în aproximativ 9.300 de companii din întreaga lume, controlând 1,3% din toate acţiunile listate la nivel mondial.

Înfiinţat în 1996, Fondul investeşte veniturile generate de Norvegia din producţia de petrol şi gaze în obligaţiuni, acţiuni, proprietăţi imobiliare şi proiecte de energie regenerabilă.

Foto: Equinor.com

Comentarii

  1. Lasă că au câștigat din vânzarea petrolului și a gazelor naturale la suprapreț și pe o piață mai extinsă. Nu trebuie sa le plângem de milă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *