Fondurile de pensii private au realizat plăti în valoare de peste un miliard de lei către 115.000 de participanți și moștenitori

MS-bani sursa foto: Facebook / Ministerul Sănătății

Fondurile de pensii private (Pilonul II obligatoriu + Pilonul III facultativ) au realizat deja plăti în valoare de peste un miliard de lei (200 milioane de euro) către un număr de aproape 115.000 de participanți și moștenitori, de la înființare și până la finele lunii septembrie 2021, potrivit statisticilor APAPR și ASF.

Cea mai mare parte din suma a fost plătită de fondurile de pensii private obligatorii (605 miioane de lei), restul fiind plătit de fondurile de pensii private facultative (397 milioane de lei). Numărul plăților efectuate este doar ușor diferit: 59.000 la Pilonul II, față de 55.000 la Pilonul III.

„Depășirea unui volum de plăți de un miliard de lei pentru beneficiarii legali ai fondurilor de pensii private este un jalon important al poveștii pe care o reprezintă sistemul de pensii private din România. Valoarea plăților făcute și ritmul în creștere al acestora pe măsură ce populația înaintează în vârstă sunt rezultatul unui sistem funcțional, a lichidității fondurilor și al performanței investiționale avute de la înființare”, a declarat Radu Crăciun, Președintele APAPR.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Potrivit legislației, că dispoziție tranzitorie până la adoptarea unei legi de plata a pensiilor private, participanții și/sau moștenitorii acestora pot primi plățile din partea fondurilor de pensii fie că suma unică, fie sub formă de rate egale pe o durata de cel mult 5 ani.

Conform Codului fiscal în vigoare, singură sarcina fiscală asupra veniturilor încasate în urmă participării la un fond de pensii private este impozitul pe venit de 10%, aplicabil sumelor care depășesc o baza neimpozabila de 2.000 RON lunar. Tratamentul fiscal aferent sumelor provenite din participarea la fondurile de pensii private este identic cu cel corespunzător pensiilor din sistemul public (Pilonul I).

„Suma de un miliard de lei plătită deja de fondurile Pilon II și Pilon III marchează tranziția sistemului de pensii private către etapa de maturizare. Bineînțeles, tranziția va fi completă odată cu definitivarea cadrului pentru aplicarea legii de plata, unde mizăm pe susținerea tuturor autorităților implicate. Prin plățile realizate, în volume din ce în ce mai semnificative, sistemul își pune în aplicare misiunea socială, oferind românilor o sursă suplimentară de venit în momentul ieșirii la pensie”, a declarat Andreea Pipernea, Vicepreședintele APAPR.

Fondurile de pensii private (Pilonul II și III) fac plăti în următoarele situații:

  1. Decesul participantului. În această situație, moștenitorii legali sau testamentari sunt beneficiari ai participantului decedat și pot revendică activul acestuia.

La Pilonul II, moștenitorii care sunt la rândul lor participanți la fondurile de pensii obligatorii vor primi sumele cuvenite sub formă de virament în contul personal de pensie privată, iar cei care nu sunt participanți pot beneficia direct de bani. Moștenitorii participanților trebuie să fie informați de către notarii publici despre existența acestor sume din Pilonul II pentru a fi introduse în certificatul de moștenitor și în masă succesorală, astfel încât eventualii moștenitori să poate revendică cota-parte din activul cuvenit al participantului decedat.

La Pilonul III, moștenitorii primesc sumele cuvenite, la cerere și după completarea documentației specifice, independent de calitatea lor de participant la un fond de pensii facultative.

2) Invaliditate. În această situație, plata către participantul (la Pilonul ÎI sau III) rămas invalid se efectuează strict în cazul unei decizii medicale de invaliditate de grad 1 sau 2, nerevizuibila, care să conțînă precizări cu privire la incapacitatea de muncă a persoanei respective.

3) Pensionare. La Pilonul ÎI, participanții care beneficiază de pensie pentru limita de vârstă în condițiile Legii pensiilor pot revendică activul personal acumulat în contul de pensie privată. La Pilonul III, participanții care au împlinit vârstă de 60 de ani pot revendică activul personal acumulat în contul de pensie facultativă.

APAPR derulează în prezent, pentru al patrulea an consecutiv, o amplă campanie de informare la nivel național, pe TV și online, de dată această despre cum pot participanții la fondurile de pensii private să acceseze online situația la zi a contului lor personal de pensie privată.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: