Ford amână producția unor vehicule electrice în SUA, pe fondul încetinirii avansului vânzărilor de astfel de mașini

Ford Sursa foto: Unsplash

În condiţiile încetinirii vânzărilor de vehicule electrice (EV) pe piaţa din SUA, Ford a anunţat joi că amână producţia noilor camionete electrice şi a unui nou SUV mare, prevăzută să înceapă în 2026, dar a majorat gama de maşini hibride, transmit AP şi Reuters, conform Agerpres.

Compania cu sediul în Dearborn, Michigan, a precizat că mult aşteptata camionetă electrică care va fi construită la noua fabrica din Tennessee va fi amânată cu un an, până în 2026, iar SUV-ul cu trei rânduri de scaune va fi amânat cu doi ani, până în 2027, la uzina din Oakville, Ontario, lângă Toronto.

Anunţul vine pe fondul unei creşteri de doar 2,7% a vânzărilor de vehicule electrice pe piaţa din SUA în primul trimestru din 2024, după un avans record al vânzărilor de 47% anul trecut. Înmatriculările de maşini noi au urcat cu aproape 5% în primul trimestru din 2024, iar cota de piaţă a EV a scăzut la 7,1%.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Totuşi, vânzările de de maşini hibride au urcat în primele trei luni din acest an cu 45%, în timp ce livrările de maşini hibride plug-in au urcat cu 34%, conform datelor Motorintelligence.com.

De asemenea, Ford a anunţat că “se aşteaptă să ofere” versiuni hibride ale tuturor automobilelor de pasageri pe benzină până la finalul deceniului, în America de Nord.

Şi rivalul General Motors anunţa în octombrie că va amâna cu un an producţia noilor camionete electrice la fabrica din Michigan.

Directorul general al Ford, Jim Farley, anunţa în februarie că producătorul auto îşi reformulează strategia sa privind vehiculele electrice, pentru a concura cu rivalii din China, deschizând calea spre o colaborare cu alte companii auto, în vederea reducerii costurilor cu bateriile EV.

BYD şi aţi producători low-cost de vehicule electrice din China reprezintă acum una dintre cele mai mari provocări pentru afacerile globale ale Ford, a declarat Farley, la o conferinţă găzduită de Wolfe Research.

“Dacă nu poţi concura în mod echitabil şi cinstit cu chinezii pe plan global, atunci 20% – 30% din veniturile tale sunt în pericol în următorii ani”, a avertizat Farley.

Acesta a anunţat că Ford are o echipă specială – separată de operaţiunile de bază de inginerie ale companiei – pentru a proiecta un vehicul electric mic, low-cost, care să concureze cu modelul Seagull al BYD. De asemenea, Ford evaluează strategia sa privind bateriile EV.

“Anul trecut, 25% din toate vehiculele vândute în Mexic au provenit din China. Lumea se schimbă”, a apreciat Farley.

Şi directorul general al General Motors (GM), Mary Barra, a afirmat, la aceeaşi conferinţă: “Dacă există moduri de a încheia parteneriate cu alte companii, în special în domeniul tehnologiilor avansate, şi pentru a fi mai eficienţi în privinţa cheltuielilor de capital şi R&D (cercetare-dezvoltare), vom pune totul în joc”.

Producătorii auto americani se află sub presiunea companiilor chineze care produc vehicule electrice low-cost şi le exportă masiv spre Europa, America Latină şi sud-estul Asiei.

Rod Lache, analist la Wolfe Research, a estimat că în prezent costurile de producţie ale producătorilor auto chinezi sunt cu 30% mai scăzute decât ale companiilor occidentale.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: