Romgaz, cel mai mare producător de gaz al țării și a doua cea mai valoroasă companie a statului (după Hidroelectrica), își alege noii administratori, în Adunarea Generală a Acționarilor din 14 martie, iar din aceștia face parte și Elena-Lorena Stoian, fostă parteneră de afaceri din firma de avocatură a ministrului Justiției, Cătălin Predoiu.
Inițial, Ministerul Energiei, ca acționar majoritar Romgaz, anunțase în convocator că se vor alege șapte administratori provizorii, cu mandate de patru luni, adică cu același statut ca cei de acum, iar în presă a apărut pe surse că propunerile pentru noii administratori vor fi administatorii de acum.
Ulterior, Ministerul Energiei a venit cu o completare la ordinea de zi a AGA în care a menționat că, potrivit principiului guvernanței corporative, vor fi aleși șapte administratori cu mandate „pline”, de patru ani. În cele din urmă, luni seara, potrivit surselor Economedia.ro, a venit de la Energie o altă completare pentru ordinea de zi a AGA din 14 martie: lista finală a celor șapte administratori propuși pentru un mandat de patru ani în Consiliul de Administrație.
Observăm aici că trei dintre actualii administratori nu mai sunt printre propuneri, în schimbul lor apar alte trei persoane. Astfel, în prezent, componența CA Romgaz este Dan Dragoș Drăgan – Președinte, Aristotel Marius Jude, Cezar Batog, Virgil Marius Metea, Nicolae Bogdan Simescu, Botond Balazs, Gheorghe Silvian Sorici – membri.
În noua schemă propusă de la Ministerul Energiei, condus de liberalul Virgil Popescu, rămân Dan Dragoș Drăgan, Aristotel Marius Jude, Botond Balazs și Gheorghe Silvian Sorici, la care se adaugă trei membri noi. Aceștia sunt Elena-Lorena Stoian, Marius Gabriel Nuț și Răzvan Brasla.
Elena-Lorena Stoian este jurist, avocat fondator coordonator la SCA Predoiu și Asociații, SCA Stoian și Asociații, firmă de avocatură înființată alături de actualul ministru al Justiției, liberalul Cătălin Predoiu. Lorena Stoian s-a alăturat colectivului Cătălin Predoiu Law Office la 1 iulie 2013, în calitate de avocat coordonator al departamentului de litigii. Înainte de a se alătura cabinetului de avocatură Predoiu Law Office, Lorena Stoian a fost partener coordonator al echipei de litigii și arbitraj din cadrul SCA Deleanu Vasile-Avocați, având o experiență profesională de 12 ani ca avocat pledant. Totodată, începând cu anul 2006, Lorena Stoian este practician în insolvență, membru al Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România, iar din 2013 a dobândit și calitatea de mediator, membru al Uniunii Naționale a Mediatorilor din România. Nu este clară din CV legătura Lorenei Stoian cu domeniul energiei.
CV-ul lui Cătălin Predoiu arată că acesta a fost asociat fondator al „Stoian Predoiu” în perioada 2016-noiembrie 2019, iar din 2021 până în prezent este titular la cabinet de avocat Predoiu Marian Cătălin. Cea mai recentă declarație de avere în care Cătălin Predoiu declară venituri încasate de la compania SCA Stoian Predoiu este depusă în iunie 2022, încasând circa 176.000 lei din activitatea de avocat. Declarațiile de avere ulterioare nu mai menționează venituri încasate de la această firmă.
Economedia l-a întrebat pe ministrul Cătălin Predoiu dacă are cunoștință despre faptul că Ministerul Energiei a propus-o drept administrator în compania Romgaz pe Elena-Lorena Stoian, dacă a discutat cu Elena-Lorena Stoian despre propunere sau dacă a discutat în interiorul Guvernului despre propunerea Ministerului Energiei și ce legătură mai are în prezent cu această societate de avocatură.
Răspunsul transmis la solicitarea Economedia: „Nu sunt la curent sau implicat în aceste decizii pe care le menționați, nu mai am nicio legătură sau afiliere profesională de niciun fel cu doamna avocat, nu mai fac parte din nicio firmă de avocatură, de altfel, am părăsit firma Stoian și Asociații încă din 2019, în 2020 am exercitat mandatul de ministru, încheiat la finalul anului 2020, iar în cursul anului 2021 am deschis Cabinetul Individual de Avocatură “Cătălin Predoiu”, pe care l-am închis în momentul în care am fost numit ministru în mandatul în curs, în prezent sunt avocat suspendat, aceste date sunt publice și pot fi consultate la Baroul București”.
Marius Gabriel – Nuț este economist, membru în consiliile de administrație la Sala Polivalentă SA și Cluj Innovation Park, din Cluj-Napoca, precum și director economic la Sanex SA și Lasselberger (parte din grupul Lasselberger). Nu este clară nici legătura sa cu domeniul energiei.
Răzvan Brasla este economist, acționar și director la Bloom Project Managament S.R.L. și director la BG Capital Invest, firme din domeniul construcțiilor civile. Nici el nu pare a avea experiență în domeniul energetic.
De pe lista noilor administratori la Romgaz dispar Virgil Metea, fost director al companiei cu o carieră numai în domeniul energiei, Cezar Batog, administrator al grupului de firme din publicitate Publicis Media, și Bogdan Simescu, cu o carieră numai în Romgaz, șeful grupului de proiect Neptun Deep, de extracție a gazelor din Marea Neagră.
De selecția potențialilor candidați în poziția de administrator Romgaz s-a ocupat firma Pluri Consultants, care a mai făcut selecții de poziții înalte în companiile de stat. 22 de persoane apăreau pe această listă scurtă, după cum se poate vedea aici. Ministerul Energiei a ales, dintre ei, cei șapte „favoriți”.
Consiliul de Administrație al Romgaz selectează directorul general și îi stabilește obiectivele și limitele din contractual de mandat. Actualul director general este Răzvan Popescu. Membrii CA au o indemnizație fixă lunară, la care se adaugă una variabilă, la îndeplinirea obiectivelor din contractual de mandate, și care poate merge până la 12 remunerații fixe. De asemenea, mai pot face din diverse comitete, cum ar fi cele de remunerare sau audit, de unde mai primesc o indemnizație.