FOTO Toți marii benzinari au ieftinit carburanții cu 50 de bani, de la 1 iulie

benzina carburant alimentare pompa sursa foto: Pixabay

Toate marile lanțuri de benzinării au ieftinit carburanții cu 50 de bani de la 1 iulie, când a început să se aplice mecanismul de compensare a prețurilor, suportat jumătate de stat, arată imaginile realizate de Economedia și cele publicate de ministrul Energiei.

Dacă joi, 30 iunie, benzina se vindea cu circa 8,7 lei litru, vineri, 1 iulie, benzinarii vând benzina cu circa 8,2 lei litru.

De asemenea, motorina se vindea joi cu circa 9,2 lei litru, iar vineri prețul a scăzut la circa 8,7 lei pe litru.

Aplicația Monitorul Prețurilor a Consiliului Concurenței nu reflectă însă modificările de tarife.

Prețul carburanților la OMV Petrom, în data de 1 iulie/ Foto: Economedia
Prețul carburanților la Rompetrol, în data de 30 iunie/ Foto: Economedia
Prețul carburanților la Rompetrol, în data de 1 iulie/ Foto: Economedia

 

Prețul carburanților la Lukoil, în data de 1 iulie/ Sursa foto: Virgil Popescu
Prețul carburanților la Socar, în data de 1 iulie/ Sursa foto: Virgil Popescu
May be an image of outdoors
Prețul carburanților la Petrom, în data de 1 iulie/ Sursa foto: Virgil Popescu

Prețurile la carburanți vor fi compensate, voluntar, de către benzinari, cu câte 50 de bani pe litru, în perioada 1 iulie – 30 septembrie. Benzinarii care vor reduce prețul cu 0,5 lei pe litru, inclusiv TVA, vor primi jumătate, respectiv 0,25 lei pe litru, de la stat, compensând cu sumele pe care le au de plătit la rândul lor către stat. Benzinarii care cresc prețurile în această perioadă vor fi acuzați de speculă.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, că, prin acest pachet de măsuri, a fost evitată penuria și raționalizarea carburantului. El a precizat că în următoarea perioadă instituțiile de control vor urmări situația din teren și vor lua măsuri.

„Prețurile la carburanți au scăzut, este o realitate care se vede în dimineața aceasta în benzinării. În perioada următoare, este obligatoriu ca ANPC, ANAF și Consiliul Concurenței să urmărească situația din teren și să ia măsuri imediate. Instituțiile au acum un cadru legal, au instrumentele care le permit intervenția: ordonanța de urgență în ceea ce privește compensarea și ordonanța anti-speculă.
Pentru transportatori, este deja în vigoare schema de ajutor care compensează adițional parte din prețul litrului de carburant, program cu o valoare de 60 milioane de euro. Prin acest pachet de măsuri, am evitat penuria și raționalizarea carburantului – așa cum se întâmplă deja în alte state – și am generat o scădere a prețului pe care bugetul de stat să o poată susține fără a afecta masiv alte sectoare.
Avem unul dintre cele mai scăzute prețuri la carburant din Europa și trebuie să rămână așa”, a transmis Nicolae Ciucă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *