FOTO Turism de România: Cum își promovează șefii din administrație orașele și județele la final de săptămână? Evenimente stradale, proiecte de reabilitare și infrastructură, poze cu sate, cu piețe sau mănăstiri

bucuresti teatru Sursa foto: Nicușor Dan, Facebook

Ce primar vorbește în week-end despre clădiri cu risc seismic, care împărtășește poza unei mănăstiri, ce edil cumpără roșii din piață volantă, cine prezintă proiect de reabilitare de centru istoric, cine dă date de infrastructură și cine vizitează căsuțe vechi din sate din județ? Economedia a vizitat paginile câtorva primari din marile orașe ale țării și ale unor președinți de Consilii Județene și vă prezintă felul în care își promovează aceștia localitățile și oferta turistică la final de săptămână.

  • București

Nicușor Dan abordează chiar și în weekend o temă dureroasă pentru București: clădirile cu risc seismic și anunță că încep lucrările de consolidare la imobilul monument istoric din str. Boteanu 3A-3B. Administrația Municipală pentru Consolidarea clădirilor cu risc Seismic a semnat contractul pentru execuția lucrărilor de consolidare la imobilul monument istoric din str. Boteanu 3A-3B.

Sursa foto: Nicușor Dan, Facebook

Administratorii paginii de Facebook a primarului Capitalei nu uită totuși că e final de săptămână și anunță evenimente de weekend. Pe lângă traseul obișnuit de pe Calea Victoriei (între bulevardul Regina Elisabeta şi Splaiul Independenţei), programul Străzi Deschise ajunge în premieră în cartierul Aviaţiei – Strada General Ștefan Burileanu, între orele 09:00-21:00 cu activități, expoziții, spectacole de teatru zone de joacă și ateliere creative.

Totodată, Festivalul Internațional de Teatru de Stradă București – B-FIT in the Street! revine la București cu cea de-a XII-a ediție, “care aduce publicului momente artistice inedite puse în scenă de peste 200 de artiști internaționali – spectacole pe apă, acrobaţii aeriene, instalaţii vivante, muzică live sunt doar câteva dintre activitățile din programul artistic al Festivalului”.

Foto: Nicușor Dan, Facebook
Sursa foto: Nicușor Dan, Facebook

Timișoara

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că se pregătește, “împreună cu timișorenii”, regenerarea urbană al celui de-al treilea centru istoric al Timișoarei: zona Mocioni/Küttel.

“Piața Mocioni, Piața Maria și 11 străzi adiacente zonei devin un spațiu unitar, gândit pentru oameni: cu spații verzi și zone de agrement, unde cei din cartier se pot relaxa și copiii se simt în siguranță. Creștem spațiul verde, punem preț pe accesibilitatea tuturor și introducem un amfiteatru pentru activarea zonei. Facem loc pietonilor, bicicliștilor și transportului public”, transmite Fritz, care menționează că proiectul  s-a aflat în consultare publică și s-au și primit propuneri care au fost incluse în proiect.

Sursa foto: Dominic Fritz, Facebook, simulare video

De asemenea, Fritz le propune timișorenilor să voteze proiecte de bugetare participativă: de spații verzi, de mobilitate, de educație, și de timp liber.

Oradea/ Bihor

Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor și fost popular primar al orașului Oradea, propune chiar o locație din județ: acesta își petrece weekendul de Facebook cu imagini dintr-un sat bihorean, cu imagini de la Cătunu’ lui Victor. Este vorba despre un inedit ansamblu de căsuțe cu vechime de peste un secol, “salvate de la distrugere, cu pasiune și multă muncă, pe parcursul ultimilor 9 ani”.

Situate în satul Groși, la 45 de kilometri de Oradea, “căsuțele au fost amenajate cu dichis de proprietari, care în anul 2020 au construit și o pensiune cu fonduri europene”. În prezent sunt 5 căsuțe, amenajate cu tematică diferită: Casa Fierarului, Casa Pietrarului, Șura, Casa din Deal, Căsuța cu Paie și, în plus, posibilitatea de cazare la batoză.

Bolojan numește proiectul “un reper în oferta turistică locală”, care este felicitat și de arhitectul-șef al județului vecin, Cluj.

catunu lu victor
Sursa foto: Ilie Bolojan, Facebook
catunul lui Victor Bihor
Sursa foto: Ilie Bolojan, Facebook

Probabil unul dintre cei mai apreciați șefi din administrație prin prisma proiectelor de infrastructură, Bolojan are pe pagina sa de Facebook și la final de săptămână vești din șantiere:

Construcția Parcului Științific și Tehnologic de lângă Universitatea din Oradea a ajuns la un stadiu de 70% și avansează și lucrările la terminalul cargo din Oradea.

Sursa foto: Ilie Bolojan

Primarul de Oradea, Florin Birta, anunță vineri că, din primăvara anului viitor, orădenii vor putea desfășura, din nou, activități sportive pe stadionul „Motorul”, care va fi modernizat și transformat într-o bază sportivă cu teren multifuncțional, unul de fotbal și un corp de clădire pentru fitness.

  • Cluj-Napoca

Într-un oraș blocat de traficul auto, pagina de Facebook a primarului Emil Boc din Cluj-Napoca intră în finalul de săptămână cu prezentarea unui proiect de infrastructură recent inaugurat: podul Oașului-Răsăritului, peste Someșul Mic, deschis circulației și inaugurat vineri. Șantierul e început din septembrie 2021. De asemenea, Boc anunță că a fost adjudecată licitația pentru Tronsonul I al Centurii metropolitane, un proiect mult așteptat și întârziat.

Sursa foto: Emil Boc, Facebook

Alături de ceremonia de absolvire a Universității de Medicină și Farmacie, prezentată și pe pagina primarului, Emil Boc propune o ofertă comercială de week-end. Acesta i-a vizitat pe producătorii locali dintr-o piața volantă din oraș, neratând ocazia să facă cumpărături și poze cu electoratul. “Astăzi am vizitat standurile producătorilor locali din piața volantă amenajată lângă stadion pentru a cumpăra produse de sezon. Dragi clujeni, vă reamintesc că la piața volantă găsiți legume și fructe proaspete, flori, produse apicole și de panificație, mezeluri tradiționale precum și răsaduri”, transmite Emil Boc.

Sursa foto: Emil Boc, Facebook

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, îi invită pe urmăritorii săi să acceseze site-ul de turism al Consiului Județean Cluj. Acesta anunță târg de produse locale și un festival de teatru la Turda, un oraș din județ, precum și festivalul Jazz in the Park din Cluj-Napoca.

Constanța

În ceea ce ar putea fi cea mai populară destinație a sezonului – județul de la Marea Neagră, primarul din Constanța, Vergil Chitac, anunță vineri un eveniment din timpul săptămânii, fără mare legătură cu turismul. “Miercuri am avut onoarea să particip la recepția oferită de Excelența Sa doamna ambasador Kathleen Kavalec, cu ocazia sărbătoririi Zilei Independenței a Statelor Unite ale Americii”.

Ceva mai prezent e președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, care postează poze de la cea de-a doua ediție a Bienalei Naționale de Pictură, organizată cu sprijinul CJ, care “aduce pe simezele Muzeului de Artă Constanța o impresionantă expoziție de pictură, ce adună 100 de lucrări selecționate dintr-un număr de peste 250 de participanți”.

Sursa Foto: Mihai Lupu, Facebook
  • Sibiu

Primarul din Sibiu, Astrid Fodor, nu e foarte activă personal pe Facebok, dar primăria municipiului Sibiu anunță câteva evenimente. Astfel, Aleea Celebrităților din parcul Cetății a primit încă 7 stele acordate unor oameni de cultură, “care au contribuit prin munca si producțiile lor la miracolul Festivalului Internațional de Teatru Sibiu”. A primit o stea inclusiv președintelui Festivalului, Constantin Chiriac.

Sursa foto: Primaria municipiului Sibiu

Mai aflăm despre o propunere de amenajare a orașului, pusă în dezbatere publică: Strada Arhivelor și Piața Schiller care să devină pietonale. Pagina Sibiului mai anunță că duminică, 2 iulie, Turneul Internațional Stradivarius „In The Mood for Love” ajunge în oraș, cu violonistul Alexandru Tomescu și pianista Adela Liculescu.

  • Iași

De la Iași, primarul Mihai Chirică împărtășește “o imagine încântătoare cu Mănăstirea Cetățuia la început de Iulie”:

Sursa foto: Mihai Chirică, Facebook

și cu seara peste Palatul Culturii:

Sursa foto: Mihai Chirica, Facebook

 

 

Comentarii

  1. Isi promoveaza caca…Nici dracul nu mai vine turist in golania rahatilor institutionali din Romania, daramite lumea civilizata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *