Primul tren electric Alstom Coradia cumpărat de România de la compania franceză a intrat în teste de anduranță, a anunțat secretarul de stat în Transporturi Ionuț Cristian Săvoiu. Trenul urmează să stea în teste timp de 10 zile, așa că ar putea fi dat în circulație în jur de 19-20 noiembrie. Acesta este primul tren din cele 37 de unități de lung parcurs care urmează să fie livrate de Alstom și să intre în circulație pe parcursul anilor 2024 și 2025.
UPDATE Preşedintele Autorității pentru Reformă Feroviară, Ştefan Roşeanu, a declarat: „Dacă lucrurile merg bine, pe 20 noiembrie va fi pus în circulaţie cu călători. Deja săptămâna asta ar trebui să apară bilete spre vânzare”, scrie Agerpres.
Potrivit informaţiilor transmise Agerpres de reprezentanţii ARF, trenul a plecat sâmbătă din Bucureşti în prima cursă fără călători spre Braşov, efectuând probele necesare utilizării în serviciul comercial. Duminică a continuat programul de parcursuri de probă, pe ruta Bucureşti – Braşov, fiind “botezat” de prima zăpadă din acest an.
Știrea inițială:
„Astăzi, a avut loc prima zi de teste de anduranță pentru primul tren livrat de Alstom, care urmează să fie introdus în circulație cu călători. Trenul a parcurs cu succes și în grafic traseul dintre București și Brașov, marcând un moment istoric pentru modernizarea infrastructurii feroviare din România. În cadrul testelor, trenul va acoperi aproximativ 700 km pe zi, timp de 10 zile consecutive, completând astfel cei 10.000 km de teste de anduranță, conform contractului de servicii feroviare de transport călători. Vestea vine din partea ARF – Autoritatea pentru Reformă Feroviară în colaborare cu Ministerul Transporturilor si Infrastructurii România”, a transmis secretarul de stat Săvoiu.
Video poate fi urmărit și aici.
Primul tren Alstom Coradia urmează să circule pe ruta de circulaţie Bucureşti Nord-Ploieşti Vest-staţiunile de pe Valea Prahovei-Braşov.
Ulterior, în prima parte a anului 2025, pe măsură ce restul de 11 trenuri vor intra în parcul ARF şi predate spre operare CFR Călători în acest contract de servicii publice, trenurile electrice RE-IR1 Alstom Coradia vor circula pe toate rutele din contract: Bucureşti – Constanţa; Bucureşti – Craiova; Bucureşti – Ploieşti – Braşov – Sighişoara – Alba Iulia – Deva – Arad – Timişoara; Bucureşti – Craiova – Drobeta Turnu Severin – Timişoara – Arad; Bucureşti – Craiova – Târgu Jiu – Deva.
Potrivit ARF, celelalte 25 de trenuri electrice RE-IR1 Alstom Coradia vor intra în circulaţie în 2025, în cadrul contractelor de servicii publice aflate în prezent în procedura de licitare, deservind restul de magistrale feroviare electrificate: Bucureşti – Ploieşti – Buzău – Focşani – Bacău – Iaşi; Bucureşti – Ploieşti – Buzău – Focşani – Bacău – Suceava; Bucureşti – Ploieşti – Buzău – Brăila – Galaţi; Iaşi – Suceava – Dej – Cluj Napoca; Bucureşti – Ploieşti – Braşov – Sighişoara – Cluj Napoca; Braşov – Sfântu Gheorghe – Miercurea Ciuc – Bistriţa – Cluj Napoca; Bucureşti – Ploieşti – Braşov; Cluj Napoca – Alba Iulia – Deva – Arad – Timişoara.
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a contractat de la furnizorul Alstom Ferroviaria SpA 37 rame electrice inter-regionale de lung parcurs printr-un contract de achiziţie încheiat în luna martie 2022. Primul tren electric Alstom Coradia Stream din acest lot a ajuns în România pe 4 decembrie 2023, de atunci aflându-se în teste, în timp ce calendarul de livrare a celorlalte 36 de rame electrice RE-IR s-a decalat. Valoarea totală a contractului pentru achiziţia celor 37 unităţi electrice multiple şi serviciile de mentenanţă aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani se ridică la 2,42 miliarde lei, fără TVA. Trenurile pentru ARF au fost produse în Polonia.