Confruntată cu o procedură de deficit excesiv, ca și România, Franța trece la economii. Astfel, Eric Lombard, ministrul Economiei și Finanțelor, dorește să reducă numărul funcționarilor publici.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Anul trecut, s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de funcționari publici, ceea ce a contribuit, de asemenea, la derapajul bugetar”, a declarat Éric Lombard, ministrul Economiei și Finanțelor, potrivit TF1. „Trebuie să fim capabili să reducem numărul de funcționari publici”, a asigurat el. „Cifrele nu sunt încă stabilite, deoarece discutăm acest aspect cu miniștrii, dar este evident că este necesar.” Întrucât guvernul de la Paris încearcă să găsească economii de 40 de miliarde de euro pentru următorul buget, funcționarii publici ar putea fi următoarea țintă a reducerilor bugetare.

Între 1997 și 2022, numărul funcționarilor publici a crescut cu 23%, potrivit cifrelor Fipeco, o creștere necorelată cu creșterea populației franceze, deoarece aceasta din urmă a crescut cu doar 14%. Numărul angajaților din sectorul privat a crescut cu 18%. În 2023, existau 5,8 milioane de angajați în sectorul public, adică cu 61.900 de persoane mai mult într-un an, potrivit INSEE: o creștere explicată în principal de creșterea personalului din serviciul public spitalicesc.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Cheltuielile salariale ale sectorului public francez reprezintă 346,2 miliarde de euro, sau 12,3% din produsul intern brut. „Vom cere fiecărui minister să revizuiască, pe de o parte, nevoile de recrutare și, pe de altă parte, creșterile salariale”, a confirmat Amélie de Montchalin, ministrul Conturilor Publice, pentru sursa citată. Ea a explicat că „se va realiza o reorganizare masivă a statului, pentru o mai mare eficiență și o mai mare claritate”.

Conform datelor OCDE, Franța are 21,1% funcționari publici în cadrul forței sale de muncă. Acest procent este cu trei puncte procentuale mai mare decât media OCDE, plasând Franța în primele trei locuri ale clasamentului. Norvegia și Lituania o depășesc, cu 30,9% și, respectiv, 22,5% funcționari publici în cadrul forței lor de muncă.

Conform datelor Institutului Național de Statistică (Insee), în 2024, deficitul bugetar al Franței s-a situat la 5,8% din PIB, față de 5,4% din PIB în 2023, în timp ce Guvernul se aștepta anul trecut la 6% din PIB. Dificultățile fiscale ale țării coincid cu incertitudinile politice prelungite, după alegerile anticipate de anul trecut, care au provocat turbulențe pe piețele financiare.

Obiectivul autorităților de la Paris este de a reduce anul acesta deficitul la 5,4% din PIB. Franța este vizată de procedura de deficit excesiv (EDP) și a promis ca până în 2029 să readucă deficitul sub limita stabilită de UE, de 3% din PIB

De asemenea, datele Insee arată că datoria publică a Franței ca procent din PIB s-a situat la 113% în 2024, comparativ cu 109,8% în 2023, în timp ce Guvernul se aștepta anul trecut la 112,7%.

FMI spunea luna trecută că e aşteaptă ca Executivul de la Paris să-şi îndeplinească ţinta de deficit de 5,4% din PIB anul acesta, dar a avertizat că fără măsuri suplimentare deficitul va rămâne pe termen mediu la 6% din PIB, iar datoria va crește.