În 2025, scriitorii vor putea în sfârșit să își cunoască gratuit și în timp real cifrele de vânzări pe întreg teritoriul Franței, datorită unui instrument creat de editori și librari, relatează Francetvinfo.fr. Platforma a fost denumită Filéas, iar organizația profesională a editorilor a anunțat vineri, 20 decembrie crearea societății responsabile de realizarea acestui instrument de urmărire. Acesta răspunde unei cereri din partea autorilor care, în general, trebuie să aștepte un „raport de responsabilitate” anual pentru a ști câte exemplare au vândut, ceea ce îi lasă nesiguri cu privire la drepturile lor de autor.
În cele din urmă, când Filéas își va fi atins potențialul, un romancier sau autorul unui eseu va putea să vadă, de exemplu, dacă apariția sa la televizor sau o polemică pe rețelele sociale a accelerat vânzările ultimului său titlu. Sau pur și simplu să vadă dacă acesta începe mai bine sau mai rău decât cele anterioare, fără a fi nevoită să pună această întrebare editurii sale.
Cu ajutorul actorilor din industrie
Începuturile vor fi modeste. Inițial, platforma va reflecta datele săptămânale, scrutate în sectorul editorial, de la firma GfK (grupul NielsenIQ), „partener privilegiat al Filéas”. Considerate cele mai fiabile, acestea sunt estimări ale vânzărilor bazate pe cifrele unui panel de librării și alte întreprinderi care vând cărți.
Filéas a anunțat într-un comunicat de presă că, „într-o a doua fază” , va oferi „un indicator zilnic construit din datele de vânzări ale oricărui actor din sector care acceptă să le furnizeze.
Datele vor proveni de la mai mult de 700 de librării la început”. Numele acestor librării și reprezentativitatea lor pe piața de carte nu au fost precizate. Cu toate acestea, numărul corespunde cu cel al membrilor organizației profesionale a librarilor independenți, Syndicat de librairie française.
Abonamentele pentru întreprinderi
Ceilalți actori importanți de pe piața cărții sunt marile lanțuri culturale (Fnac, Espaces Culturels E. Leclerc, Cultura etc.) și site-urile web. Cel mai cunoscut dintre acestea, Amazon.fr, nu transmite nicio cifră de vânzări editorilor. Gigantul american al comerțului online își publică doar cifra de afaceri globală, toate departamentele combinate.
Chiar și fără acest actor major, care, potrivit estimărilor, controlează o zecime din piața de carte din Franța, Filéas ar trebui să convingă rapid autorii. Companiile (editori, distribuitori și difuzori) vor trebui să plătească un abonament, modulat în funcție de cifra lor de afaceri. Finalizarea acestui proiect, care se pregătește de ani de zile, „ni se pare foarte importantă. Este, de asemenea, un minunat semn de solidaritate din partea industriei” , a remarcat președintele Uniunii Naționale a Editurii, Vincent Montagne.
Filéas a adoptat o formă juridică particulară: cea de „mission-driven company” , care garantează urmărirea unor obiective sociale și/sau de mediu.
Pe lângă transparența pentru autori, mediul este una dintre preocupările care au determinat sectorul să se doteze cu această platformă.Pentru că, cu cât editorii știu mai multe despre vânzări în detaliu, cu atât vor evita risipa de resurse.„Filéas va fi, de asemenea, un formidabil instrument de gestionare și de decizie în viitor (…) pentru a calibra mai bine retipăririle în special”, indică într-un comunicat de presă Alban Cerisier, editorul care a fost numit președinte al Filéas.