Furnizorii de energie susțin că nu au cum să verifice declarațiile pe proprie răspundere depuse de consumatori pentru a beneficia de preț plafonat la energie electrică

facturi bani energie Sursa foto: Economedia / Ilona Andrei

Furnizorii de energie din România, reuniți în Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), susțin că nu pot verifica declarația pe proprie răspundere depusă de consumatori ca să beneficieze de preț plafonat la energie electrică și nici nu au instrumente pentru a refuza acordarea acestei facilități, dacă informațiile oferite nu corespund realității.

Începând cu 1 ianuarie 2023, furnizorii de energie electrică au obligația să aplice un preț final plafonat, potrivit categoriei în care clientul susține că se încadrează, pe baza unei declarații pe proprie răspundere a solicitantului.

Totuși, nu există „niciun fel de instrument de verificare și fără a fi în măsură să refuze acordarea acestei facilități”, spun furnizorii.

În acest context, ACUE consideră că sunt necesare clarificări în ceea ce privește mecanismul de implementare a schemei de sprijin, fie prin verificarea declarațiilor pe proprie răspundere înaintate de către beneficiari, astfel încât facilitățile în discuție să fie acordate numai după efectuarea verificărilor necesare de către autoritatea competentă desemnată, fie prin asumarea integrală de către furnizorul de ajutor, în cazul de față Ministerul Energiei și Ministerul Muncii prin ANPIS, a obligației privind recuperarea sumelor acordate clienților ale căror declarații pe propria răspundere nu corespund realității.

„Solicităm autorităților responsabile atât la nivel național, cât și local să sprijine activ informarea clienților beneficiari în ceea ce privește obligația depunerii unei declarații pe propria răspundere”, arată ACUE.

Furnizorii critică, de asemenea, modificarea termenului de plată de la 10 la 30 de zile pentru decontarea sumelor asumate de furnizori în contul măsurilor de plafonare și compensare a facturilor.

Conform furnizorilor, creșterea cantităților de energie furnizate în perioada sezonului rece, valoarea mare a sumelor achitate în avans de furnizori și caracterul lor vital în fluxurile de numerar ale acestora impun măsuri de finanțare concrete și rapide, care să permită o scădere a presiunii deficitului de lichidități la nivelul furnizorilor de energie, în anul 2022.

„Modificarea termenului de plată de la 10 la 30 de zile adâncește riscurile privind siguranța aprovizionării cu energie în perioada sezonului rece. Orice improvizație legislativă/administrativă creează un risc suplimentar, într-o situație deja dezechilibrată. Solicităm instituțiilor responsabile să își respecte propriile angajamente, în termenul prevăzut de cadrul legal în vigoare”, arată Daniela Dărăban, Director Executiv Federația ACUE.

Furnizorii mai susțin că valoarea plafonului maxim de decontare de 1.300 de lei/MWh este dovedită nerealistă de tranzacțiile de pe piața angro și reprezintă o problemă critică pentru finanțarea achizițiilor de energie, după data de 1 septembrie 2022. Furnizorii afirmă că, în condițiile în care costul real nu este recunoscut pentru calculul valorii medii a prețului de achiziție, vor avea dificultăți în a achiziționa energia peste prețul de 1.300 lei/MWh. În lipsa posibilității de achiziție, încheierea/reînnoirea contractelor cu clienții finali va fi blocată, spun ei.

„Atunci când aplică intervenții publice pentru stabilirea prețurilor de furnizare a energiei electrice, autoritățile pot stabili, în mod excepțional și temporar, un preț pentru furnizarea de energie electrică sub nivelul costurilor, sub rezerva compensării pentru furnizarea la prețuri sub nivelul costurilor”, spune Daniela Dărăban, Director Executiv Federația ACUE.

ACUE afirmă că susține necesitatea adoptării cu urgență a unui mod transparent de calcul a plafonului maxim de decontare, pentru a evita orice potențial risc de asigurare a continuității în aprovizionare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: