Furtul de identitate a crescut cu 354% la nivel global, anul acesta

hackeri Pete Linforth atac cibernetic cybersecurity wirelles sursa foto: Pixabay/ Pete Linforth

Furtul de identitate a înregistrat anul acesta o creștere de 354% la nivel global, comparativ cu anul precedent, arată date prezentate de către IT Smart Systems, o companie care oferă servicii de transformare digitală, și Ping Identity, o companie software specializată în soluții de gestionare a identității.

Furtul de identitate a determinat astfel organizațiile să găsească soluții privind creșterea fenomenului. Principalele motive care stau la baza acestei situații sunt creșterea numărului de interacțiuni din spațiul digital care duce la creșterea numărului de puncte vulnerabile, precum și dezvoltarea rapidă a inteligenței artificiale utilizate în tehnici avansate de fraudă, care este accesibilă atacatorilor la costuri reduse.

„Conform datelor publicate de Uniunea Europeană, majoritatea pierderilor cauzate de fraudă provin din transferul de credite, generând pierderi de până la 1.13 miliarde de euro, dintre care 638 de milioane de euro sunt pierduți din cauza manipulării plătitorului. Mai mult decât atât, 99% dintre atacuri au loc în cazul tranzacțiilor remote, fiind utilizate metode multiple, precum social engineering, phishing, smishing, facilitate de dezvoltarea inteligenței artificiale generative, prin care utilizatorii sunt manipulați să inițieze și să autorizeze transferuri de credit care sunt împotriva intereselor lor”, a declarat Andrei Dumitru, Expert în Identitate Digitală, IT Smart Systems.

Protejarea identității și a resurselor proprii este esențială în cazul prevenirii furtului de identitate, iar una dintre cele mai mari provocări ale implementării sistemelor de securitate o reprezintă găsirea echilibrului între reducerea neînțelegerilor utilizatorilor și găsirea de soluții clare de protecție eficiente. Totodată, crește gradul de folosire al unor măsuri de analiză a comportamentului în utilizare, precum șabloanele în viteza de tastare sau șabloanele de operare a aplicațiilor, implicând istoricul de dispozitive folosite în navigație, dar și coordonatele geografice, pentru a detecta comportamentul riscant și a implementa măsuri care să limiteze apariția fraudelor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.