Garda de Coastă cumpără echipamente de 18 milioane euro pentru supravegherea frontierei marine a României

investitii mare offshore Sursa foto: Pixabay

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a scos la licitație în SICAP un contract de 84 de milioane lei pentru achiziționarea de echipamente și sisteme pentru modernizarea sistemului SCOMAR al Gărzii de Coastă pentru monitorizarea frontierei marine. Acest sistem supraveghează intrările navelor considerate suspecte și redirecționează informațiile colectate către celelalte direcții specializate, de forță, ale IGPF, pentru soluționarea posibilei amenințări detectate.

Sistemul SCOMAR a fost dat în exploatare în 2009 și reprezintă un sistem complex, rezultat din integrarea mai multor subsisteme formate din mai multe tipuri de senzori şi echipamente de procesare a datelor de interes operativ (subsistemul radiolocație, subsistemul de supraveghere, subsistemul informatic integrat, subsistemul comunicații, subsistemul infrastructura format din sediul CCC, turnurile de comunicații, sheltere, echipamentele de electroalimentare și climatizare, subsistemul securitate perimetrală).

Cităm din descrierea IGPF  a SCOMAR: „Subsistemele staţiilor de senzori detectează, identifică şi urmăresc navele suspecte, folosind funcţiile radarului şi ale sistemelor optoelectronice, prin transmiterea imaginilor video sau semnalelor obţinute către Centrul de Comandă şi Control (CCC), unde ameninţarea este analizată şi apreciată, astfel încât să fie dispuse măsurile necesare pentru interceptare şi/sau de salvare, de la caz la caz de către structurile special destinate”.

Contractul se întinde pe 24 de luni iar ofertanții vor trebui să treacă, mai întâi, printr-un proces de precalificare, unde vor fi selectați pentru evaluare afinală, primii cinci cu cele mai bune oferte. Banii vin de la Bruxelles, programul Instrumentul pentru Managementul Frontierelor și Vize – cadrul financiar 2021-2027.

Ofertele primite de la toate firmele interesate să livreme sistemele cerute se deschid în 12 iulie. Ulterior, se selectează cele mai bune cinci, iar pe 12 august se desfac și acestea. Orice firmă cu o cifră medie a afacerii de 150 de milioane lei, în ultimii trei ani, nu se califică din start la licitației. O cifră mai mare decât pragul aminitit reprezintă un atu.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Cumparati baieți!
    Mancati banii bugetului ca nu ati prins niciun traficant de droguri!
    Nici nu prindeti că voi incasati Şpaga!
    Si pozați in aparatorii granitelor!
    Mai bine va autodizlvati decat sa cheltuiti 18 mld € sa va echipati!
    Traficul de droguri cred ca e la 500 milioane €!
    Are rost risipa asta cand de fapt nu se vede va faceti ceva.
    A fost plaja plina de pungi cu droguri.
    Anul trecut dar nu e niciun vinovat!
    Tone de droguri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *