Garda de Mediu a aplicat amenzi de peste 693.000 de lei pentru 331 de stații de distribuție a carburanților

Redacția mart. 14, 2022 0 comentarii
benzina carburant alimentare pompa foto pixabay

Garda Naţională de Mediu a aplicat amenzi de peste 693.000 de lei în urma controalelor care au vizat 331 de staţii de distribuţie a carburanţilor şi a anunţat, de asemenea, că aceste verificări vor continua şi în zilele următoare, scrie Agerpres.

„Controale ale GNM la staţiile de distribuţie a carburanţilor. Începând de joi, 10 martie 2022, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au demarat un control tematic la toate staţiile de distribuţie carburanţi din ţară. Acţiunea a avut ca scop verificarea deţinerii şi respectării actelor de reglementare din domeniul protecţiei mediului, atât pentru staţiile de distribuţie carburanţi în funcţiune, cât şi la cele în curs de edificare”, precizează Garda de Mediu.

Principalele aspecte verificate au fost: respectarea cerinţelor tehnice pentru limitarea emisiilor de compuşi organici volatili (COV) rezultaţi de la staţiile de distribuţie a benzinei, precum şi în timpul alimentării autovehiculelor la staţiile de benzină, conform prevederilor Legii 264/2017; funcţionalitatea echipamentelor ce trebuie exploatate, cu referire la sistemele de recuperare a vaporilor de benzine; aplicarea măsurilor restrictive pentru reducerea emisiilor de COV în vederea respectării standardelor de calitate a aerului stabilite în Legea 104/2011; inscripţionarea corespunzătoare a recipienţilor de colectare a diferitelor tipuri de deşeuri din incintă staţiilor de distribuţie; funcţionalitatea şi modul de întreţinere a instalaţiilor de preepurare/epurare ape uzate/impurificate rezultate din activitatea staţiilor de distribuţie carburanţi; existenţa şi modul de asumare a responsabilităţilor din planurile de prevenire a poluărilor accidentale; depozitarea materialelor/substanţelor în funcţie de caracteristicile fizico chimice ale acestora în perimetrul staţiei.

„Până la această dată, au fost verificate 331 de staţii şi au fost aplicate 56 de amenzi, în valoare totală de 693.500 lei. Controalele vor continua şi în zilele următoare, bilanţul acestor controale urmând să fie făcut public la sfârşitul săptămânii”, se precizează în postarea instituţiei.

Mai multe instituţii, printre care Consiliul Concurenţei, ANAF, ANPC şi Ministerul Muncii, au anunţat controale la benzinării după ce, la jumătatea săptămânii trecute, benzinăriile au fost asaltate de şoferi, speriaţi că preţul carburanţilor va depăşi 10 lei pe litru, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public. Pe reţelele de socializare au apărut poze cu şoferi care cumpărau carburanţi în pungi, damigene, containere şi butoaie.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *