Dintr-un total de 7 companii românești înscrise în Registrul Utilizatorilor Sistemului Elen de Gaze Naturale (ESFA), 3 au fost înregistrate începând cu luna august a acestui an, o evoluție care demonstrează importanța tot mai mare pe care o dobândește, în condițiile actuale, pentru întreaga regiune mai largă a Balcanilor și a Europei de Sud-Est interconectarea rețelei de gaze a Greciei cu piețele învecinate, scrie publicația grecească Energy Press, potrivit Rador.
Este vorba despre companiile SOCIETATEA NATIONALA DE GAZE NATURALE ROMGAZ S.A. și PREMIER ENERGY SRL (cu data de înregistrare 15 septembrie 2022), precum și despre ENGIE ENERGY MANAGEMENT ROMANIA SRL (cu data de înregistrare 25 august 2022).
Fără îndoială, ceea ce a atras interesul companiilor românești este posibilitatea conductei IGB de a fi o sursă suplimentară de aprovizionare a țării cu gaze naturale, prin conducta interconectoare România-Bulgaria, precum și accesul pe care România și l-a asigurat încă din luna aprilie la stația de gaz natural lichefiat a companiei DESFA de la Revythoussa, în urma unui acord semnat în acest sens între cele două guverne.
Importanța acestor doi factori, în condițiile existente acum pe piețele energetice din Europa, ca urmare și a conflictului din Ucraina, este demonstrată și de distanța mare în timp care separă înregistrarea acestor trei companii românești în Registrul ESFA de cele 4 înregistrate anterior. Este vorba despre WIEE ROMANIA SRL (cu data de înregistrare 13 mai 2019), OMV PETROM GAS SRL (cu data de înregistrare 29 august 2019) și AIK ENERGY ROMANIA S.R.L. și OMV PETROM S.A. (cu data de înregistrare 18 februarie 2020).