Gazoductul Nord Stream 2 nu se va deschide dacă Rusia invadează Ucraina, spun Statele Unite

gazprom, gaze, nord stream 2, gazoduct, rusia, energie, furnizor sursa foto: Facebook/ Gazprom

Conducta Nord Stream 2 dintre Rusia și Germania nu va avansa dacă Rusia va invada Ucraina, a transmis Departamentul de Stat al SUA, într-o întărire semnificativă a poziției anterioare a Vestului în ceea ce privește furnizarea de gaz vitală din punct de vedere strategic, scrie The Guardian.

Pe măsură ce au crescut tensiunile cu privire la prezența militară a Rusiei la granița de est a vecinului său, purtătorul de cuvânt al departamentului de stat Ned Price a declarat miercuri seară că administrația Biden „lucrează cu Germania” pentru a se asigura că poate rezista la pierderea conductei.

„Vreau să fiu foarte clar: dacă Rusia invadează Ucraina într-un fel sau altul, Nord Stream 2 nu va merge mai departe”, a spus Price, la National Public Radio . „Nu am de gând să intru în detalii. Vom lucra cu Germania pentru a ne asigura că nu va merge mai departe”, a precizat el.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Emily Haber, ambasadorul Germaniei la Washington, a menționat pe Twitter că „SUA și Germania au declarat în comun vara trecută: dacă Rusia folosește energia ca armă sau dacă există o altă încălcare a suveranității Ucrainei, Rusia va trebui să plătească un preț mare”.

Cancelarul german, Olaf Scholz, și ministrul de externe, Annalena Baerbock, au precizat și ei acest lucru. „Nimic nu va fi în afara mesei, inclusiv Nord Stream 2”, a spus Haber.

Comentariile au venit după o zi de activitate diplomatică intensă, SUA spunând că au stabilit o cale pentru a răspunde cererilor Rusiei în Europa de Est, în timp ce Moscova a purtat discuții de securitate cu țările occidentale și și-a continuat consolidarea militară.

Cel mai divizibil proiect energetic din Europa, Nord Stream 2 este conceput pentru a dubla cantitatea de gaz care curge din Rusia direct în Germania, ocolind ruta tradițională de tranzit prin Ucraina printr-o conductă de-a lungul albiei Mării Baltice.

S-a confruntat cu rezistență în interiorul UE, din partea SUA și a Ucrainei, pe motiv că crește dependența energetică a Europei de Rusia și refuză taxele de tranzit Ucrainei.

Conducta de 11 miliarde de dolari a fost anunțată pentru prima dată în 2015. Angela Merkel, care a demisionat din funcția de cancelar german în 2021, a fost un susținător entuziast, deoarece a promis că va furniza combustibil ieftin pentru 26 de milioane de case germane.

Dar temerile de lungă durată că i-ar putea oferi lui Vladimir Putin mai multe pârghii asupra Germaniei și a altor țări europene au fost amplificate în mod semnificativ de blocajul din Ucraina.

Construcția conductei a fost finalizată în septembrie, dar proprietarul acesteia, compania rusă de gaze Gazprom, așteaptă permisiunea legală finală din partea autorităților germane de reglementare pentru a deschide supapele și a trimite gaz spre vest.

Perspectiva ca Rusia să întrerupă aprovizionarea în cazul unui conflict a determinat administrația Biden să înceapă discuții cu țările producătoare de gaze din întreaga lume pentru a asigura aprovizionarea Europei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: