General Motors vrea să investească 650 milioane de dolari într-o mină de litiu din SUA pentru producția bateriilor pentru mașini electrice

audi-baterii-e1581457048746 Foto: Producția de baterii electrice

General Motors va investi 650 de milioane de dolari într-o mină de litiu din SUA, o investiție record pentru un producător auto care dorește să obțină materia primă folosită în bateriile mașinilor electrice, scrie Financial Times.

Constructorul auto american va face o investiție inițială de 320 de milioane de dolari până la jumătatea anului 2023, urmând ca ulterior să investească alte 330 de milioane de dolari, în schimbul drepturilor exclusive asupra litiului produs la mina Thacker Pass din statul american Nevada.

Mina Thacker Pass a companiei Lithium America ar trebui să înceapă producția în a doua jumătate a anului 2026 și va genera o cantitate suficientă de acest metal alb-argintiu pentru până la 1 milion de vehicule electrice pe an.

Litiul a ajuns în topul preocupărilor producătorilor de automobile în ceea ce privește securitatea aprovizionării pentru viitoarea producție de automobile electrice. Prețul metalului a crescut de peste 10 ori de la începutul anului 2021, din cauza penuriei, iar dezvoltatorii s-au străduit să pună în funcțiune noua producție la timp.

Ford, GM și Stellantis, proprietarul mărcilor Jeep și Peugeot, au investit sau au oferit prefinanțare producătorilor de litiu, cobalt și nichel, dar cea mai recentă investiție a GM reprezintă o escaladare semnificativă în bătălia pentru asigurarea metalelor pentru baterii și evidențiază integrarea tot mai mare între industria auto și cea minieră.

Cea de-a doua tranșă de finanțare va urma după ce mina Thacker Pass a companiei Lithium America va fi separată de restul activităților sale din Argentina. Separarea este considerată de analiști ca fiind crucială pentru ca Lithium Americas să aibă acces la fondurile guvernamentale americane, deoarece compania minieră este deținută parțial de Ganfeng Lithium, un producător chinez de litiu de top.

Foto: Producția de baterii electrice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *