„Știți ce avem de făcut ca să evităm falimentul? Să scăpăm de paraziții din administrația locală și centrală”, a spus candidatul de extremă dreapta George Simion, miercuri, în cadrul Romanian Business Leaders (RBL) Summit, eveniment la care a participat inclusiv contracandidatul lui, Nicușor Dan, din turul doi al prezidențialelor.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
- Amintim că, marți, Simion spunea într-un interviu la Digi24 că vrea să reducă cu 500.000 numărul de bugetari din instituțiile statului. Nicușor Dan a afirmat ulterior că este „o prostie” și că în sistemul bugetar sunt sute de mii de profesori, medici, angajați în armată, poliție, justiție, în timp ce funcționari propriu-ziși sunt 450.000.
„Noi avem singurul plan concret, știți ce avem de făcut ca să evităm falimentul: Să scăpăm de paraziții din administrația locală și centrală. Nu am nicio obligație, am un partid mic, nu trebuie să îi angajez la stat. Le-am zis să vină mâncați dinainte, nu să aștepte un loc la stat. Asta este soluția”, a declarat George Simion, miercuri, în cadrul Romanian Business Leaders (RBL) Summit.
El a fost întrebat ce ar alege pentru echilibrarea bugetului care a ajuns la un deficit de 9,3%, între reducerea cheltuielilor statului sau creșterea taxării.
„Contracandidatul meu deodată nu mai este de acord cu eliminarea a ceea ce eu numesc foarte dur paraziți din administrația locală și centrală. Nu vreau vreau să dau niciun funcționar public afară, în schimb avem mult prea mulți purtători de carnet de partid care fac viața antreprenorilor și viața românilor mai grea. La începutul anului 2000 în sectorul bugetar aveam peste 800.000 de angajați, acum avem peste 1,3 milioane. Ciolacu nu a scăzut numărul, ci l-a crescut”, a precizat el.
Simion a menționat că nu vrea să concedieze profesori sau cadre militare competente. „Vreau să transmit un mesaj, nu doar antreprenorilor, profesorilor, despre care domnul Nicușor Dan a mințit că vreau să îi dau afară. Avem nevoie de profesori, nu o să plece niciun profesor dacă este competent, niciun cadru militar, avem deficit de pompieri, de polițiști, de militari. Unde s-au adăugat în 25 de ani de progres tehnic și de digitalizare 500.000 de oameni în aparatul de stat? Nu în domenii în care aveam nevoie să ne ușureze viața. Ba din contră, pentru voi, în momentul în care depuneți o hârtie la primărie, în loc să treacă prin mâna unui funcționar capabil și printr-un soft, trece prin cinci mâini și fiecare trage de autorizația aia și de hârtia aceea. De aceea noi suntem pentru dereglementare”, a precizat Simion.
Referitor la creșterea taxelor, George Simion a afirmat că asta urma să se întâmple din partea majorității guvernamentale. Însă el precizează că niciodată creșterea de taxe nu aduce nimic bun, ci doar recesiune.
Întrebat cum se poate face echilibrarea bugetului fără creștere de taxe, Simion a precizat că prin creșterea bazei de impozitare, deși imediat după a propus readucerea facilităților fiscale în agricultură și construcții, ceea ce ar însemna exact opusul: reducerea bazei de impozitare, adică a oamenilor care plătesc taxe.
„(Cum putem să facem fără creștere de taxe?) Simplu: crescând baza de impozitare. Le-au spus ei „facilități fiscale” în agricultură și construcții, medii unde activează antreprenori români sau pachete majoritare de acțiuni sunt deținute de cetățeni români. Au distrus agricultura și sectorul construcțiilor. Vor reprezenta pentru noi priorități readucerea acelor facilități. Eu nu cred că vom colecta mai mult dacă mărim taxele, ci dacă mărim baza și numărul celor care muncesc. Și sunt mulți care, dacă nu ar fi taxați la salariul minim cu 42%, ar fi dispuși să își plătească taxele corect în România”, a declarat Simion.
După dezbatere, George Simion a fugit de întrebările jurnaliștilor: