Germania avertizează UE să se aștepte la costuri economice de la embargoul petrolului rusesc

petrol Sursă foto: Pixabay

Germania a avertizat că țările din UE ar trebui să se pregătească pentru un mare impact economic și prețuri mai mari la energie, deoarece Berlinul a declarat că este dispus să susțină embargoul asupra petrolului rusesc pentru a pedepsi Moscova pentru războiul său împotriva Ucrainei, scrie Financial Times.

Europa era pregătită să suporte efortul de a reduce utilizarea țițeiului rusesc, a declarat Robert Habeck, ministrul economiei și adjunct cancelar al Germaniei. Dar el a spus că mișcarea ar trebui pregătită corespunzător și ar trebui să ia în considerare dependența ridicată a unor țări UE de aprovizionarea Rusiei.

„Este de neconceput ca sancțiunile să nu aibă consecințe asupra economiei noastre și asupra prețurilor din țările noastre. Noi, ca europeni, suntem pregătiți să suportăm [tensiunea economică] pentru a ajuta Ucraina. Dar nu există nicio posibilitate să nu aibă un cost pentru noi”, spune acesta.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Habeck a spus că este important ca Europa să nu fie „confruntă cu scenarii negestionabile din punct de vedere economic”. Germania a făcut „progresuri mari” în găsirea de alternative la cărbunele și petrolul rusesc, „dar alte țări ar putea avea nevoie de mai mult timp”.

Miniștrii energiei din UE s-au întâlnit luni pentru a discuta despre cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pe care îl elaborează Bruxelles-ul. Diplomații spun că va include un embargo pe petrol care va intra în vigoare până la sfârșitul anului.

Ambasadorii UE, care se întâlnesc miercuri, ar trebui să fie de acord în unanimitate cu orice plan al comisiei pentru ca acesta să intre în vigoare.

Statele membre sunt încă împărțite cu privire la ideea interzicerii petrolului rusesc. Ungaria a spus că va bloca un acord dacă nu i se poate garanta aprovizionarea din altă parte. Ungaria și Slovacia au infrastructură construită pentru a gestiona țițeiul rusesc și fără porturi au puține surse alternative.

Germania ar avea nevoie de timp pentru a-și adapta propria infrastructură înainte de a opri toate transporturile de țiței rusești, a spus Habeck. În schimb, Polonia și statele baltice doresc o interdicție imediată a petrolului rusesc, în timp ce Italia a sugerat o plafonare de prețuri sau un tarif pentru importurile rusești. Rusia furnizează aproximativ un sfert din petrolul UE și două treimi din petrolul Ungariei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: