Germania, prima economie europeană, a înregistrat o scădere peste aşteptări a exporturilor în martie, în urma reducerii livrărilor către Statele Unite şi China, conform datelor publicate joi de Oficiul federal de statistică (Destatis), transmit DPA şi Reuters, citate de Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Exporturile au scăzut cu 5,2% în martie, comparativ cu luna precedentă (când s-a înregistrat o expansiune de 4%), în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un declin de 2,4%, aceasta fiind cea mai mare creştere a exporturilor din ultimele 10 luni.

În martie, exporturile germane spre Statele Unite şi China au înregistrat un recul de 10,9%, respectiv de 9,3%, iar cele spre statele membre UE un declin de 6,2%.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

“Aceste date nu arată efectele redeschiderii economiei chineze. Comerţul cu China s-a redus substanţial la finalul primului trimestru din 2023, dar efectele complete ale redeschiderii se vor simţi în trimestrul doi”, a apreciat Claus Vistesen, economist şef la Pantheon Macroeconomics.

Încrederea în rândul exportatorilor germani s-a redresat, ajungând la cel mai ridicat nivel de la izbucnirea războiului, datorită rezilienţei economiei SUA şi pe fondul speranţelor că va urma o majorare a cererii în urma redeschiderii economiei chineze, arată datele Institutului economic Ifo.

Importurile au scăzut cu 6,4% în martie, comparativ cu luna precedentă (când s-a înregistrat o expansiune de 4,4%), în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un declin de 1,7%.

În martie, excedentul comercial al Germaniei, conform datelor ajustate sezonier, a urcat la 16,7 miliarde de euro, în creştere de la 16,1 miliarde de euro în februarie.

Analiştii se aşteaptă ca problemele din lanţul de aprovizionare, criza din energie şi riscurile geopolitice să afecteze anul acesta companiile din domeniul exporturilor.

Asociaţia Camerelor Germane de Industrie şi Comerţ (DIHK) a înrăutăţit miercuri estimările privind creşterea exporturilor la 1% în 2023, faţă de un avans de 2,5% previzionat anterior.

În ritm anual, exporturile au crescut cu 5% în martie, după un avans de 6,4% în februarie, în timp ce importurile au scăzut cu 5,5%.