Germania, cea mai mare economie a UE, a înregistrat o scădere peste aşteptări a exporturilor în martie

containere, transport, import, export Sursa foto: Pixabay

Germania, prima economie europeană, a înregistrat o scădere peste aşteptări a exporturilor în martie, în urma reducerii livrărilor către Statele Unite şi China, conform datelor publicate joi de Oficiul federal de statistică (Destatis), transmit DPA şi Reuters, citate de Agerpres.

Exporturile au scăzut cu 5,2% în martie, comparativ cu luna precedentă (când s-a înregistrat o expansiune de 4%), în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un declin de 2,4%, aceasta fiind cea mai mare creştere a exporturilor din ultimele 10 luni.

În martie, exporturile germane spre Statele Unite şi China au înregistrat un recul de 10,9%, respectiv de 9,3%, iar cele spre statele membre UE un declin de 6,2%.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

“Aceste date nu arată efectele redeschiderii economiei chineze. Comerţul cu China s-a redus substanţial la finalul primului trimestru din 2023, dar efectele complete ale redeschiderii se vor simţi în trimestrul doi”, a apreciat Claus Vistesen, economist şef la Pantheon Macroeconomics.

Încrederea în rândul exportatorilor germani s-a redresat, ajungând la cel mai ridicat nivel de la izbucnirea războiului, datorită rezilienţei economiei SUA şi pe fondul speranţelor că va urma o majorare a cererii în urma redeschiderii economiei chineze, arată datele Institutului economic Ifo.

Importurile au scăzut cu 6,4% în martie, comparativ cu luna precedentă (când s-a înregistrat o expansiune de 4,4%), în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un declin de 1,7%.

În martie, excedentul comercial al Germaniei, conform datelor ajustate sezonier, a urcat la 16,7 miliarde de euro, în creştere de la 16,1 miliarde de euro în februarie.

Analiştii se aşteaptă ca problemele din lanţul de aprovizionare, criza din energie şi riscurile geopolitice să afecteze anul acesta companiile din domeniul exporturilor.

Asociaţia Camerelor Germane de Industrie şi Comerţ (DIHK) a înrăutăţit miercuri estimările privind creşterea exporturilor la 1% în 2023, faţă de un avans de 2,5% previzionat anterior.

În ritm anual, exporturile au crescut cu 5% în martie, după un avans de 6,4% în februarie, în timp ce importurile au scăzut cu 5,5%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: