Germania. Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat 134 de milioane pentru grupul chimic BASF, pentru a sprijini producția de hidrogen din surse regenerabile

Hidrogen Sursa foto: Pexels

Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat de 134 de milioane euro pentru a sprijini, în Germania, BASF, cea mai mare companie chimică din lume, prezentă și în România, în producția de hidrogen regenerabil, cu scopul de a decarboniza procesele sale de producție chimică și de a promova utilizarea hidrogenului în sectorul transporturilor.

Conform Comisiei, măsura contribuie la realizarea Strategiei UE privind hidrogenul și a obiectivelor Pactului ecologic european, contribuind în același timp la reducerea dependenței de combustibilii fosili ruși și la avansarea rapidă a tranziției ecologice, în conformitate cu Planul REPowerEU.

Decizia de astăzi urmează aprobărilor din 15 iulie 2022 și 21 septembrie 2022 a două proiecte importante de interes european comun (IPCEI „Hy2Tech” și IPCEI „Hy2Use”) în lanțul valoric al hidrogenului.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Proiectul BASF a fost selectat de Germania în contextul unui apel deschis pentru a face parte dintr-un IPCEI privind tehnologiile și sistemele cu hidrogen, care a rezultat în cele două IPCEI aprobate.

Vicepreședintele executiv Margrethe Vestager, responsabilă cu politica de concurență, a declarat: „Această măsură de 134 de milioane de euro permite Germaniei să ajute BASF să-și intensifice capacitățile de producție de hidrogen din surse regenerabile, contribuind astfel la ecologizarea lanțului valoric chimic și a sectorului transporturilor. Măsura aprobată astăzi va ajuta, de asemenea, Germania să înlocuiască hidrogenul pe bază de fosil într-o industrie greu de decarbonizat și să reducă dependența acesteia de combustibilii fosili importați, în conformitate cu Planul REPowerEU.”

Măsura va sprijini producția BASF de hidrogen regenerabil, în principal pentru a înlocui hidrogenul pe bază de fosil în procesele de producție chimică ale BASF. Hidrogenul regenerabil suplimentar produs va fi livrat pentru aplicațiile emergente de mobilitate cu hidrogen (de exemplu, camioane sau autobuze alimentate cu hidrogen).

Ajutorul, care va lua forma unui grant direct, va sprijini construirea și instalarea unui electrolizor la scară largă la sediul BASF din Ludwigshafen, care va avea o capacitate anuală de producție de 54 MW și va produce aproximativ 5.000 de tone de hidrogen regenerabil și 40.000 de tone de oxigen pe an. Se preconizează că electrolizorul va începe să funcționeze în 2025.

Proiectul este de așteptat să evite eliberarea a 565.305 de tone de dioxid de carbon în cei 15 ani de funcționare preconizată a electrolizatorului. În plus, pentru a maximiza reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, hidrogenul regenerabil va fi produs exclusiv cu energie electrică care provine din surse regenerabile.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: