Germania: Încrederea în cea mai mare economie europeană crește ușor

calcul preturi inflatie Foto: © Tero Vesalainen / Dreamstime.com

Încrederea în economia germană a crescut uşor în aprilie, în urma îmbunătăţirii aşteptărilor companiilor, adăugându-se semnelor pozitive că cea mai mare economie europeană a depăşit evoluţia mai slabă din iarnă, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Conform celui mai recent studiu al Institutului economic Ifo publicat luni, indicele climatului de afaceri în Germania a urcat la 93,6 puncte în aprilie, de la 93,2 puncte luna precedentă. Creşterea este uşor mai redusă decât se estima, analiştii intervievaţi de Reuters previzionând un nivel de 94 de puncte în aprilie.

“Temerile companiilor germane se atenuează, dar economiei încă îi lipseşte dinamismul”, susţine preşedintele Ifo, Clemens Fuest.

Deşi aşteptările companiilor s-au îmbunătăţit, ele apreciază că situaţia lor actuală se înrăutăţeşte uşor, arată datele Ifo.

“Această combinaţie ilustrează faptul că preţul mai scăzut la gaze şi redeschiderea economiei chineze au sporit încrederea în economie, dar PIB-ul Germaniei încă este departe de un avans solid”, a declarat Carsten Brzeski de la ING.

Ritmul de creştere al economiei germane va rămâne probabil slab o perioadă, a apreciat Ulrich Wortberg, economist la banca germană Helaba.

“Cel puţin recesiunea ar trebui să fie evitată şi ne aşteptăm la o redresare graduală în acest an”, a adăugat el.

Recentele turbulenţe provocate de problemele de la Credit Suisse şi falimentul Silicon Valley Bank nu par să aibă efecte negative asupra economiei.

“Turbulenţele din sectorul bancar nu au impact asupra încrederii în economia germană. Efectele de contagiune nu s-au materializat”, a dat asigurări economistul Ifo Klaus Wohlrabe.

Germania ar urma să înregistreze o creştere economică de 0,3% în 2023, evitând astfel recesiunea, potrivit celor mai recente prognoze publicate miercuri de principalele institute economice.

Conform estimărilor celor cinci institute economice (IFO, IFW, IWH şi RWI), Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat, cel mai probabil, un avans de 0,1% în primul trimestru al acestui an, după o contracţie de 0,4% în ultimul trimestru din 2022. Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut.

Pentru ansamblul acestui an, cele cinci institute economice prognozează că Produsul Intern Brut al Germaniei va înregistra un avans de 0,3%, o revizuire semnificativă faţă de o contracţie de 0,4% estimată în toamna anului trecut.

Foto: © Tero Vesalainen / Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *