Germania intră în faza a doua a planului de urgenţă pentru gaze naturale

gaz Republica Moldova Sursa foto: Moldovagaz Facebook

Germania intră, joi, în faza a doua a planului de urgenţă pentru gaze naturale care constă în trei etape, dar o clauză care ar permite companiilor de utilităţi să transfere clienţilor preţurile ridicate ale energiei nu va fi încă declanşată, au spus surse familiarizate cu subiectul, relatează agenția Reuters, citată de News.ro.

Măsura ar fi cea mai recentă escaladare a conflictului dintre Europa şi Moscova, care a scos la iveală dependenţa blocului de aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia şi dificultatea de a găsi alternative.

Faza a doua din ”etapa de alarmă”, planificată atunci când Guvernul observă un risc ridicat de probleme pe termen lung în aprovizionarea cu gaze, permite teoretic companiilor de utilităţi să transfere preţurile ridicate către industrie şi gospodării şi, prin urmare, să contribuie la reducerea cererii.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

O sursă, vorbind sub rezerva anonimatului, a spus că etapa va fi declanşată, iar două surse au declarat că această clauză ar dispărea.

Confruntându-se cu fluxurile de gaze în scădere furnizate de Rusia, Germania se află de la sfârşitul lunii martie în faza 1 a planului său de urgenţă, care include o monitorizare mai strictă a fluxurilor zilnice şi un accent pe umplerea instalaţiilor de stocare a gazelor.

Trecerea la faza 2 a făcut obiectul speculaţiilor, deoarece furnizorul rus Gazprom a redus fluxurile prin gazoductul Nord Stream 1 la doar 40% din capacitate săptămâna trecută, motivând această decizie prin lipsa echipamentelor care nu pot fi trimise din cauza sancţiunilor.

În a doua etapă, piaţa este încă capabilă să absoarbă volumul lipsă fără a fi nevoie de intervenţia statului, care s-ar implica în etapa finală de urgenţă.

Citește și:

Analiză. Tabloul dependenței statelor europene de gazele rusești. În România, sub 10% din consumul total de gaze vine din această sursă 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: