Germania: Investiţiile firmelor străine în cea mai mare economie a Europei au ajuns anul trecut la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu

PIB locuitori bani oameni Foto: Dreamstime

Investiţiile firmelor străine în Germania s-au situat anul trecut la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu, arată un studiu publicat joi de Institutul de studii economice IW, temerile privind dezindustrializarea afectând cea mai mare economie europeană, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

În 2023, companiile străine au investit 22 miliarde de euro (24,07 miliarde de dolari) în Germania. Industria a contribuit cu peste o cincime la economia Germaniei, iar serviciile cu 70%, arată datele autorităţilor de la Berlin. Evoluţia pe termen lung a investiţiilor directe ar putea reflecta schimbarea mediului de afaceri din ţară.

Ieşirile nete totale – diferenţa dintre investiţiile firmelor germane în străinătate şi a celor străine în Germania s-au situat anul trecut la 94 miliarde de euro. În 2021 şi în 2022 s-a înregistrat ieşiri mai ridicate, conform IW.

“Nivelul ridicat repetat al ieşirilor nete totale indică faptul că acestea nu sunt un fenomen excepţional, ci mai degrabă un simptom al dezindustrializării”, se arată în studiu.

Costurile ridicate cu forţa de muncă, precum şi alte costuri au determinat firmele germane să reloce parţial sau total afacerilor în zone mai ieftine, cum ar fi Europa emergentă.

“Autorităţile nu iau măsuri pentru a atrage companiile să investească în Germania”, a apreciat economistul IW, Christian Rusche. Programele de finanţare ale Guvernului pentru a ajuta companiile să facă faţă costurilor ridicate cu energia sau cu infrastructura inadecvată au fost în mod repetat oprite fără niciun avertisment.

“Dacă condiţiile politice rămân neschimbate, dezindustrializarea ar putea accelera semnificativ”, avertizează Rusche.

Investiţiile directe scad pe plan mondial, nu doar în Uniunea Europeană, conform IW.

Aproximativ 90 miliarde de euro, sau două treimi din toate investiţiile străine ale companiilor germane, au mers către statele membre UE, în special către Benelux (Belgia, Ţările de Jos şi Luxemburg) şi Franţa.

În contrast, firmele străine au făcut puţine investiţi în Germania, mai ales “proiecte sau achiziţii mai mici, un indiciu al situaţiei geografice defavorabile” în privinţa concurenţei globale, avertizează IW.

Foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *