Economia Germaniei a înregistrat o creştere uşoară în primul trimestru din 2022, investiţiile mai ridicate compensând efectele războiului din Ucraina şi ale restricţiilor impuse în China, dar experţii avertizează că acestea se vor resimţi semnificativ în perioada aprilie – iunie 2022, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Cea mai mare economie europeană a înregistrat un avans de 0,2% în primele trei luni din acest an, comparativ cu trimestrul patru din 2021, arată datele publicate miercuri de Oficiul federal de statistică (Destatis). Comparativ cu primul trimestru din 2021, PIB-ul Germaniei a crescut cu 3,8%. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un avans trimestrial de 0,2% şi un avans anual de 3,7%.
Datele indică faptul că Germania a evitat recesiunea, după ce în trimestrul patru din 2021 a fost raportat un declin al economiei de 0,3%.
Deşi cheltuielile gospodăriilor şi cele guvernamentale au rămas în general la acelaşi nivel ca în trimestrul precedent, iar exporturile au scăzut la începutul anului, investiţiile au crescut.
Vremea favorabilă a sprijinit creşterea investiţiilor în construcţii cu 4,6% în primele trei luni din acest an, comparativ cu trimestrul patru din 2021, în pofida majorării preţurilor, în timp ce investiţiile în utilaje şi echipamente au urcat cu 2,5%.
Încrederea oamenilor de afaceri din Germania a crescut neaşteptat în mai, după ce economia a arătat rezilienţă, conform studiului publicat săptămâna aceasta de Institutul Ifo, care nu a găsit semne vizibile de recesiune.
Sebastian Dullien, director Institutului IMK, previzionează că efectele războiului din Ucraina şi ale restricţiilor impuse în China – cel mai mare partener comercial al Germaniei anul trecut, vor fi mult mai mari în trimestrul doi din 2022.
Economistul ING Carsten Brzeski îşi menţine previziunile anterioare, conform cărora Germania va înregistra un uşor declin al economiei în perioada aprilie – iunie 2022.
Luna trecută, Guvernul de la Berlin a înrăutăţit prognoza de creştere a economiei în 2022 la 2,2%, faţă de un nivel de 3,6% previzionat în ianuarie. De asemenea, a fost revizuită în creştere, la 6,1%, prognoza privind rata inflaţiei în acest an.