Germania: Preţurile de import au avut cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 40 de ani

bani, euro

Preţurile de import în Germania, cea mai mare economie europeană, au înregistrat în august cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 40 de ani, în urma majorării preţurilor la gaze şi petrol şi a înrăutăţirii perturbărilor din lanţurile de aprovizionare, ceea ce indică noi creşteri de tarife pentru consumator, transmit agențiile Reuters şi DPA, citate de Agerpres.

Conform datelor publicate miercuri de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), preţurile de import au urcat cu 16,5% în august, faţă de perioada similară din 2020, în timp ce economiştii estimau un avans de 16,1%, după o expansiune de 15%, în iulie.

În august s-a înregistrat cea mai puternică creştere din septembrie 1981, când a doua criză a petrolului a dus la creşterea preţurilor cu 17,4%.

Preţul importurilor de energie a fost cu 93,6% mai ridicat în august, faţă de perioada similară din 2020, în special în urma majorării preţurilor gazelor naturale, a informat Destatis.

De asemenea, în perioada analizată au crescut semnificativ preţurile materiilor prime: minereul de fier (96,8%), lemn tăiat şi geluit (61,6%), fier, oţel şi feroaliaje (57,7%).

Datele Institutului de cercetare economică Ifo arată că perturbărilor din lanţurile de aprovizionare care afectează companiile s-au înrăutăţit. Astfel, aproximativ 77,4% din firmele industriale germane se confruntă, luna aceasta, cu dificultăţi în procurarea de bunuri intermediare şi materii prime.

În rândul producătorilor auto, ponderea este de 97%, a precizat Ifo.

“Există multe comenzi, dar companiile nu le pot produce în acest moment. Ca rezultat, mai multe firme intenţionează acum să majoreze preţurile”, a apreciat economistul Ifo, Klaus Wohlrabe.

În ritm lunar, preţurile de import au urcat cu 1,4% în august, în timp ce economiştii estimau un avans de 1,2%, după o expansiune de 2,2%, în iulie.

sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *