Germania spune că o posibilă plafonare a prețului petrolului rusesc nu este aşteptat prea curând

petrol 1 Sursa foto: Pixabay

Germania şi alte state membre ale Uniunii Europene şi-au exprimat o serie de îngrijorări cu privire la o plafonare a preţului pentru petrolul rusesc, la o reuniune cu uşile închise care a avut loc la o zi după ce statele din G7 au fost de acord să înceapă lucrările cu privire la acest subiect, au declarat joi pentru Reuters mai mulţi oficiali europeni, transmite Agerpres.

Marţi, liderii din Grupul celor şapte state puternic industralizate au căzut de acord să exploreze „fezabilitatea introducerii de plafoane, temporare, pentru preţurile de import” la combustibilii fosili ruseşti, inclusiv la petrol, şi i-au însărcinat pe miniştrii lor să evalueze o propunere în regim de urgenţă.

Ziua următoare, trimisul Germaniei la UE le-a spus omologilor săi, la o reuniune cu uşile închise, că lumea ar trebui să fie „realistă” cu privire la această propunere, care potrivit oficialului german ar fi fost inclusă în comunicatul oficial la presiunile Washingtonului, potrivit unui oficial care a fost prezent la acea reuniune. Conform aceleiaşi surse, trimisul Germaniei a mai spus că un acord cu privire la introducerea plafoanelor nu este aşteptat prea curând.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

La rândul lor, ambasadorii Ungariei şi Belgiei şi-au exprimat şi ei îngrijorări cu privire la sancţiunile menţionate în comunicatul G7, iar trimisul Ungariei şi-a exprimat susţinerea pentru poziţia prudentă a Berlinului cu privire la ideea plafonării preţului petrolului.

Un al doilea oficial european, care a luat parte la discuţii, a confirmat că Germania şi alte state membre şi-au exprimat unele îngrijorări cu privire la posibilitatea plafonării preţului petrolului.

Secretarul general al Serviciului European de Acţiune Externă, Stefano Sannino, a spus şi el joi că un plafon de preţ ar fi eficient doar dacă ar fi aplicat în mod universal şi de aceea este nevoie de un acord la nivelul G20 nu doar G7. “Trebuie să ne asigurăm că nu va exista o distorsionare a comerţului pentru că atunci singurul lucru care se întâmplă este că petrolul ajunge în alte locuri cu alţi transportatori şi asigurat de alte companii, astfel că preţul rămâne la fel”, a spus Stefano Sannino.

Potrivit unui pachet de sancţiuni adoptat luna trecută de UE, şi care ar urma să intre în vigoare în luna decembrie, asigurarea şi alte servicii financiare vitale pentru livrările de petrol rusesc vor fi interzise la nivel mondial. Criticii se tem că asta ar putea duce la creşterea preţului global al petrolului, având în vedere rolul crucial pe care îl joacă companiile din UE în asigurarea navelor.

În ceea ce priveşte plafonarea preţului, dacă acest lucru va fi convenit, ar permite companiilor să continue să facă tranzacţii cu petrol rusesc, în loc să se confrunte cu un embargo total. Pe de altă parte, dacă se va ajunge la plafonarea preţului, sancţiunile UE împotriva petrolului rusesc ar trebui să fie revizuite, ceea ce ar necesita mai multe săptămâni de noi discuţii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: