Germania, țară dependentă de exporturi, raportează primul deficit comercial lunar din ultimele trei decenii, din cauza costurilor de import în creștere

germania, steag germania Sursa foto: Pexels / Ingo Joseph

Germania, o țară dependentă de exporturi către alte state, a raportat luni primul deficit comercial lunar din ultimele trei decenii, în condițiile în care companiile s-au confruntat cu o creștere a costurilor de import și cu o cerere mai slabă pentru produsele lor, pe fondul unor perspective economice mai sumbre.

Deficitul de 1 miliard de euro a fost primul din 1991 încoace. Vânzările transfrontaliere au scăzut cu 0,5%, față de o prognoză a economiștilor care prevedea o creștere de 0,7%. În același timp, importurile au crescut cu 2,7%, mult mai mult decât se anticipa.

Creșterea prețurilor la energie a dus la creșterea valorii importurilor realizate de cea mai mare economie a Europei, în timp ce perturbarea comerțului global a afectat exporturile, provocând deficitul de 1 miliard de dolari în mai.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Please use the sharing tools found via the share button at the top or side of articles. Copying articles to share with others is a breach of FT.com T&Cs and Copyright Policy. Email licensing@ft.com to buy additional rights. Subscribers may share up to 10 or 20 articles per month using the gift article service. More information can be found at https://www.ft.com/tour.
https://www.ft.com/content/6f325773-bf8a-4e28-9fc1-6bc986ee90fa

“În trecut. Germania s-ar putea baza întotdeauna pe exporturi puternice pentru a relansa economia, iar cifrele de astăzi arată că balanța comercială nu va reveni ca element pozitiv pentru creștere cel puțin în următorii doi ani”, a declarat Carsten Brzeski, șeful de cercetare macro la ING.

Exporturile din Germania au scăzut cu 0,5%, până la 125,8 miliarde de euro, în mai, din aprilie, în timp ce importurile de la o lună la lună au crescut cu 2,7%, până la 126,7 miliarde de euro, potrivit datelor publicate luni de agenția federală de statistică. Deficitul comercial a fost primul al țării din 1991.

Invazia Ucrainei de către Rusia și sancțiunile ulterioare impuse Moscovei de țările occidentale au afectat comerțul, împreună cu lockdown-ul Covid-19 din China, reducând cererea de bunuri pentru economia Germaniei axată pe export.

Scăderea exporturilor generale germane s-a datorat parțial unei scăderi lunare de 2,8% a exporturilor către alte țări UE, în timp ce importurile din aceste țări au crescut cu 2,5 la sută. Exporturile către SUA au crescut cu 5,7%, iar cele către China au crescut cu 0,5%, dar exporturile către Marea Britanie au scăzut cu 2,5%.

Economiștii se așteaptă ca prețurile ridicate ale energiei și exporturile slabe să afecteze creșterea germană în acest an. ING estimează că produsul intern brut german va scădea în al doilea trimestru, iar Brzeski a spus: „Există o probabilitate mare ca Germania și restul zonei euro să intre în recesiune în acest an”.

Prețurile importurilor germane au crescut cu mai mult de 30% în anul până în mai – reflectând creșterea prețurilor la energie și la mărfuri – în timp ce prețurile de export au crescut cu aproape 16% în aceeași perioadă.

„Excedentul comercial al Germaniei s-a evaporat acum, în principal datorită creșterii importurilor, compensând un impuls altfel decent al exporturilor”, a declarat Claus Vistesen, economist la Pantheon Macroeconomics, adăugând că se aștepta ca Germania să continue să aibă un deficit comercial în timpul verii.

Exporturile germane către Rusia și-au recuperat o parte din scăderile recente, crescând cu aproape 30% față de luna precedentă, până la 1 miliard de euro, dar rămân la mai puțin de jumătate față de nivelul de acum un an. Importurile germane din Rusia au scăzut cu aproape 10%, până la 3,3 miliarde de euro. Moscova a tăiat furnizarea de gaze naturale către Germania în ultimele săptămâni, stârnind temeri cu privire la o penurie care ar putea forța închiderea unei anumite producții industriale.

Multe companii germane au anunțat că rup legăturile cu Rusia după ce UE a impus sancțiuni asupra a mii de indivizi și întreprinderi ruse. Bruxelles intenționează să interzică importurile UE de petrol rusesc ca parte a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei.

A existat o deteriorare similară a balanței comerciale a zonei euro în ansamblu, care a avut un deficit comercial de mărfuri de 32,4 miliarde EUR în aprilie, o inversare față de excedentul de 14,9 miliarde EUR cu un an mai devreme.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: