Guvernul german va avea puterea de a prelua participaţii la companiile de utilităţi şi a introduce taxe în regim de urgenţă asupra consumatorilor, conform unor modificări legislative care sunt discutate în prezent, au declarat pentru Reuters mai multe surse guvernamentale, scrie Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Miniştrii germani lucrează la un pachet de măsuri care să răspundă la impactul preţurilor ridicate la energie asupra producătorilor de electricitate, ministrul Economiei, Robert Habeck avertizând recent că ar putea apărea un “efect de tip Lehman” asupra furnizorilor care se confruntă cu creşterea explozivă a costurilor şi în paralel trebuie să îşi îndeplinească obligaţiile către consumatori.

Potrivit surselor citate de Reuters, oficialii germani au început deja discuţiile cu grupul de utilităţi Uniper, cel mai mare cumpărător german de gaze naturale ruseşti, cu privire la un pachet de sprijin iar Berlinul vrea să se asigure că măsuri similare vor fi disponibile şi pentru alte companii, dacă va fi nevoie.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Grupul german de utilităţi Uniper a dezvăluit săptămâna trecută că discută posibilitatea de a beneficia de garanţii guvernamentale, extinderea facilităţilor de credit şi chiar o eventuală preluare de către stat a unei participaţii.

Sursele au spus pentru Reuters că guvernul de la Berlin ar putea prelua o participaţie la Uniper doar ca ultimă soluţie şi că pregăteşte posibile măsuri de sprijin pentru alte companii similare prin amendamente la legea securităţii energetice.

Amendamente la această lege sunt discutate în prezent între miniştrii din cabinetul german şi ar putea fi prezentate vineri în Parlament, au precizat sursele. Modificările ar putea permite de asemenea guvernului să impună rapid o taxă specială în facturile consumatorilor, ca o modalitate pentru a transfera mai echitabil o parte din creşterea costurilor la energie, au adăugat sursele guvernamentale.

O posibilă intervenţie în sprijinul Uniper ar putea lua forma pachetului de ajutor acordat în timpul pandemiei pentru compania aeriană Lufthansa, care a fost salvată de la faliment graţie unui sprijin de la guvern de nouă miliarde de euro.

“Guvernul federal ar urma să beneficieze de opţiuni similare cu cele din ajutorul pentru Lufthansa”, a apreciat o sursă guvernamentală.

În cadrul pachetului de ajutor pentru Lufthansa, statul german a obţinut o participaţie de 20% la compania aeriană, prin intermediul Fondului de stabilizare economică, dar nu a primit şi drepturi de vot. De asemenea, compania aeriană Lufthansa nu a putut să preia alte companii până când nu a rambursat 75% din ajutorul de stat, iar acţionarii şi managerii nu au putut profita de pe urma ajutorului contribuabililor, ceea ce înseamnă că plata dividendelor şi bonusurilor a fost îngheţată.

După mai multe decenii în care au liberalizat piaţa energetică, guvernele din Europa încep să intervină pentru a susţine companiile de utilităţi care se luptă cu preţuri record, şi în acelaşi timp să protejeze consumatorii de creşterea costurilor la utilităţi. Mai mulţi furnizori europeni de energie au dat faliment în ultimul an, în condiţiile în care aveau încheiate contracte pe termen lung cu clienţii şi nu au putut transfera rapid pe seama lor creşterea preţurilor.

În încercarea de a-i proteja pe consumatori de creşterea facturilor la energie, guvernele s-au îndreptat de asemenea spre taxele pe profiturile excesive ale companiilor de petrol şi gaze, subvenţii şi reduceri de preţuri.