Ghinea: Bruxelles-ul nu a respins PNRR propus de România. A trimis observații, negociem

cristian ghinea Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

România a primit observații de la Comisia Europeană la proiectul Planului Național de Redresare și Reziliență, negociem pe această temă, a declarat miercuri Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. Președintele Klaus Iohannis a afirmat anterior că a convocat pentru luni o ședință pe această temă, iar vicepremierul Dan Barna a spus că Bruxellesul ne-a transmis că nu dorește să dea bani pentru anumite componente, precum irigațiile.

„Am trimis de la minister 1.000 de pagini de propuneri, pe care Comisia se uită și, după observațiile lor, aducem modificări, negociem. Toate țările fac așa. Fiind negocieri, nu vreau să dau detalii pe toate componentele, vreau doar să zic că se lucrează intens”, a spus Ghinea într-o intervenție telefonică la Digi 24.

„PNRR-ul României nu a fost trimis oficial, după această trimitere oficială are două luni și atunci va fi vorba de aprobare, respingere – Doamne Ferește!”, a declarat ministrul, precizând că termenul este de 30 aprilie.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Potrivit lui Ghinea, sunt țări care deja au anunțat că nu o vor face la timp, iar dacă România va depăși termenul, nu o va face cu mult, ci doar cu câteva săptămâni.

„România este o țară o alocare excepțional de mare pentru transport și rutier. Noi ne menținem punctul de vedere că este necesară”, a afirmat acesta, adăugând că „de aceea se numesc negocieri”.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, anterior, că a convocat pentru luni o întâlnire cu responsabilii care lucrează la Planul național de redresare și reziliență și că acesta va fi „îmbunătățit”.

„Una peste alta, am convocat pentru luni o întâlnire cu responsabilii din Guvern și din alte zone care lucrează pe PNRR. Vom evalua primul feedback al Comisiei, vom îmbunătăți planul. Ministerul se va prezenta din nou la Comisie cu planul îmbunătățit și, în final, sunt convins că el va fi acceptat și vom putea să folosim acești bani”, a declarat Klaus Iohannis joi.

Klaus Iohannis a spus că era de așteptat să apară „dificultăți” în conturarea planurilor și a identificat două dintre acestea,

„Este o noutate pentru toată lumea, nu a mai existat așa ceva. (…) Dificultatea numărul unu constă în faptul că se doresc reforme profunde, dar, în același timp, dificultatea doi: într-o perioadă foarte scurtă, foarte limitată de timp. Avem doar câțiva ani la dispoziție”, a spus președintele.

Klaus Iohannis a spus că proiectele din PNRR vor fi îmbunătățite, astfel încât să fie acceptate de Comisia Euroepană.

Totodată, vicepremierul Dan Barna a anunțat, miercuri, că oficialii Comisiei Europene au comunicat autorităţilor române că nu sunt de acord cu propunerile legate de investiţii din bani europeni prin PNRR pentru realizarea unor sisteme de irigaţii, întrucât acest aspect nu ţine de redresarea după pandemia de COVID. „Avem în continuare discuţia legată de acceptarea componentei de infrastructură, care pentru noi e de viaţă şi de moarte. E discuţia în curs”, a declarat Barna.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: