Giganții americani ai industriei tech multiplică semnalele de susținere pentru adminsitrația Biden

Joe Biden si Barack Obama pixabay.com

Giganții tech multiplică anunțurile de susținere pentru Joe Biden și guvernul american, care au început să-și avanseze pionii pentru marea bătălie împotriva puterii marilor platforme digitale, scrie publicația boursorama, care citează AFP.

“Avem nevoie de o viziune mai bună pentru reușita angajaților noștriî”, a declarat Jeff Bezos în ultima scrisoare anuală adresată acționarilor, după eșecul unei tentative de creare a unui sindicat într-un antrepozit al grupului său Amazon.

Cel mai bogat om din lume și fondatorul celui de-al doilea cel mai important angajator privat din Statele Unite a făcut această concesie după ce o majoritate de angajați dintr-un centru logistic din Alabama a votat împotriva înființării unui sindicat, care ar fi constituit o premieră pentru Amazon în SUA.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Mișcarea a fost susținută de persoanlități din cele mai înalte sfere și a stârnit replici tensionate. Amazon nu și-a menajat cuvintele pe Twitter împotriva parlamentarilor care au atacat grupul pentru condițiile de muncă în depozite.

Dar Bezos a adoptat un ton mai conciliant: “Este mulțumit președintele consiliului de administrație de recentul rezultat al votului privind un sindicat la Bessemer (în Alabama)? Nu. Cred că trebuie să facem mai mult pentru angajații noștri”, a scris el.

Acesta făcuse un pas major înapoi în urmă cu o săptămână, când a anunțat că susține majorarea de impozite dorită de Biden pentru finanțarea unui plan de investiții de circa 2.000 de miliarde de dolari în infrastructuri.

“Trăiască impozitele”

O susținere cu atât mai neobișnuită cu cât președintele SUA nominalizase Amazon drept un exemplu pentru ocolirea impozitelor, în rândul “cele mai mari companii din lume” care “folosesc diverse trucuri juridice și nu plătesc nici măcar un cent pentru impozitele federale pe profituri”.

Lui Jeff Bezos i s-a alăturat joi o nouă asociație profesională, denumită Chamber of Progress și finanțată în special de grupul său, Facebook și Google.

“Niciun director nu dorește creșterea facturii fiscale pentru compania sa dar industria tech și Statele Unite în general realizează că există o nevoie pentru un necesar de investiții semnificativ” pentru a rămâne competitive, a declarat Adam Kovacevich, fondatorul acestei organizații.

Organizația Business Roundtable, care reunește marile companii ale țării, a precizat că se opune “cu tărie” intenției președintelui.

Dar Chamber of progress reamintește că impozitele pentru companii “au căzut la nivelul minim de la al Doilea Război Mondial”: “Chiar o creștere de 7% ar lăsa impozitele americane sub ceea ce au fost timp de decenii”.

Aceste dovezi de bună credință nu sunt dezinteresate: dincolo de nevoia de drumuri mai bune și de rețele de comunicație mai rapide, industria tech este îngrijorată de intențiile de impunere a unor taxe pe platformele digitale.

“Țările europene vizează companiile tech americane cu taxe digitale discriminatorii”, acuză Adam Kovacevich, “în timp ce Statele Unite nu colectează niciun impozit discriminatoriu pentru BMW-urile germane vândute consumatorilor americani, spre exemplu”.

Organizația sa susține deci propunerea unui impozit minimal pentru companii la scară mondială, avansat de Trezoreria americană.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: