Giganții petrolieri ExxonMobil și Chevron înregistrează profituri record în al doilea trimestru al anului, după creșterea prețului petrolului

Redacția iul. 29, 2022 0 comentarii
nava petrol

ExxonMobil și Chevron au înregistrat noi profituri record în al doilea trimestru al anului, în condițiile în care creșterea prețurilor la energie a adus un câștig pentru giganții petrolieri americani, scrie Financial Times.

Profitul net al Exxon în al doilea trimestru a fost de 17,8 miliarde de dolari, depășind estimările analiștilor de 16,9 miliarde de dolari, potrivit datelor compilate de S&P Capital IQ. Profitul trimestrial record al companiei a fost de 15,9 miliarde de dolari în 2012, un alt an în care prețurile petrolului au fost ridicate.

Profitul Chevron din al doilea trimestru a fost de 11,6 miliarde de dolari, de asemenea cel mai mare profit trimestrial și depășind cu ușurință estimările de 9,9 miliarde de dolari.

Profiturile spectaculoase au venit după ce compania britanică Shell a raportat joi al doilea trimestru consecutiv de recorduri, cu un profit ajustat de 11,5 miliarde de dolari. Compania franceză TotalEnergies a declarat în aceeași zi că profiturile din trimestrul respectiv au crescut la 9,8 miliarde de dolari, aproape triplu față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cei cinci giganți petrolieri occidentali – Exxon, Chevron, Shell, BP și TotalEnergies – sunt împreună pe cale să genereze profituri de peste 50 de miliarde de dolari.

Rivalul italian Eni a anunțat vineri, de asemenea, rezultate trimestriale extraordinare, sporind randamentul investitorilor după o creștere de patru ori față de anul trecut a profitului net ajustat, la 3,81 miliarde de euro.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *