Gigantul chinez Alibaba lansează un model de inteligență artificială despre care spune că poate înțelege imagini și poate avea conversații mai complexe

Redacția aug. 25, 2023 0 comentarii
inteligenta artificiala, inovatie

Alibaba a lansat vineri un nou model de inteligență artificială despre care compania spune că poate înțelege imagini și poate purta conversații mai complexe decât produsele anterioare ale companiei, pe măsură ce cursa globală pentru poziția de lider în domeniul tehnologiei se intensifică, transmite CNBC.

Gigantul tehnologic chinez a declarat că cele două noi modele ale sale, Qwen-VL și Qwen-VL-Chat, vor fi open source – ceea ce înseamnă că cercetătorii, cadrele universitare și companiile din întreaga lume le pot folosi pentru a-și crea propriile aplicații de inteligență artificială fără a fi nevoie să își antreneze propriile sisteme, economisind astfel timp și cheltuieli.

Alibaba a precizat că Qwen-VL poate răspunde la interogări deschise legate de diferite imagini și poate genera legende pentru imagini.

Între timp, Qwen-VL-Chat se adresează unei “interacțiuni mai complexe”, potrivit Alibaba, cum ar fi compararea mai multor intrări de imagini și răspunsul la mai multe runde de întrebări. Printre sarcinile pe care Alibaba spune că Qwen-VL-Chat le poate îndeplini se numără scrierea de povești și crearea de imagini pe baza fotografiilor introduse de un utilizator, precum și rezolvarea ecuațiilor matematice prezentate într-o imagine.

Un exemplu dat de Alibaba este cel al unei intrări care prezintă un semn de spital în limba chineză. Inteligența artificială poate răspunde la întrebări despre locațiile anumitor departamente ale spitalului prin interpretarea imaginii semnului.

Până în prezent, o mare parte din inteligența artificială generativă – în care tehnologia generează răspunsuri pe baza datelor introduse de oameni – s-a concentrat pe răspunsul la text. Cea mai recentă versiune a ChatGPT de la OpenAI are, de asemenea, capacitatea de a înțelege imagini și de a răspunde în text, la fel ca Qwen-VL-Chat.

Ultimele două modele ale Alibaba se bazează pe modelul de limbă mare al companiei, numit Tongyi Qianwen, lansat la începutul acestui an. Un LLM este un model de inteligență artificială antrenat pe cantități uriașe de date și stă la baza aplicațiilor chatbot.

Compania cu sediul în Hangzhou a deschis luna aceasta alte două modele de inteligență artificială. Deși nu aduce Alibaba nicio taxă de licență, distribuția open-source va ajuta compania să obțină mai mulți utilizatori pentru modelul său de AI – într-un moment în care divizia cloud a firmei caută să relanseze creșterea, în timp ce se pregătește să intre în bursă.

Photo: Dreamstime.com © Tascha Rassadornyindee

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *